Kledingbank voedselinzameling in BukBuk

Algemeen
Erik Guit van Kledingbank Noord-Holland Noord waar nu ook een ruimte is om voedselpakketten uit te delen
Erik Guit van Kledingbank Noord-Holland Noord waar nu ook een ruimte is om voedselpakketten uit te delen (Foto: Ed Bausch)

EGMOND AAN DEN HOEF - Menig winkelier zou blij zijn met zoveel klanten in de zaak op de vroege woensdagochtend. Dat is het bijzondere aan de situatie. In Kledingbank Noord-Holland-Noord in Egmond aan den Hoef is het een komen en gaan van mensen die komen ‘winkelen’. “Bij ons mag je twee keer per maand komen winkelen en per keer mag je dan toen kledingstukken uitzoeken”, zegt Erik Guit. “Dat is heel wat ruimer dan elders. En dat mmag ook wel, want je ziet de armoede hand over hand toenemen. Minima uit heel Noord-Holland-Noord komen naar ons toe. We krijgen gelukkig van alle kanten kleding aangeboden, zodat we zo veel mogelijk mensen behulpzaam kunnen zijn.” Iedereen bij de kledingbank is vrijwilliger, ook de leiding. En de leiding wil nu de mogelijkheden om voedsel uit te delen uitbreiden. Daarom is er zaterdag 5 november een ochtend van inzameling in BukBuk in Heiloo van 10.00-12.00 uur, Pastoor van Muyenweg 12. “Ook de Postcodeloterij-cadeaukaarten voor etenswaren zijn welkom.”

door Ed Bausch

“Wij kunnen voor wat verlichting zorgen”

“Wie een bescheiden modaal inkomen heeft kan nu al in de problemen komen doordat alles duurder is geworden. En wie net wat meer verdient dan minimumloon, een paar euro boven de grens zit komt niet in aanmerking voor toeslagen en dan zak je ook onder het minimum. Voor die mensen willen wij er ook zijn. In drie maanden tijd hebben wij er tweeduizend klanten bijgekregen, dat zegt wel wat. Er is wel wat aan de hand. We zien ook dat veel mensen over hun gêne heenstappen. Dat is mooi, want wij kunnen helpen hun levensgeluk op peil te houden. Als je weinig te eten hebt, als je geen goede kleren meer hebt, zak je eerder weg.”

Bijdragen aan verandering

De kledingbankmedewerkers beseffen allemaal in wat voor tijd ze leven. Zo ook Erik Guit uit Sint Pancras. Hij werkte lange tijd in de vleesindustrie, opgeklommen van inpakker tot manager, maar zag dat het niet klopte en stopte. Na een paar weken zei z’n zus “Ga maar eens met mij mee.” Ze was al vrijwilliger bij de kledingbank in Egmond aan den Hoef. “Ik vind het geweldig hier, om behulpzaam te zijn en voor mij is het ook de start van een carrièreswitch.”Erik ziet de grens van consumentisme naderen. Hij ziet de oneerlijkheid. “En daar wil ik wat mee gaan doen. Ik ga gewoon een opleiding volgen. Dan kan ik bedrijven helpen om een omslag te maken.”

11 plakjes salami

De kledingbank in Egmond aan den Hoef is nog geen officiële voedselbank. “Daar werken we wel aan, want het is keihard nodig. Evengoed is er al een ruimte ingericht waar iedere week op vrijdag nu al aan 35 gezinnen voedselpakketten worden uitgereikt. Alles volgens de schijf van 5 en helemaal hygiënisch. Vers spul, groente in blik, maar ook maandverband, shampoo, tandpasta. We krijgen ook spullen van winkels. Als er op een pizza in de supermarkt maar 11 plakjes salami liggen in plaats van de 12 die op de verpakking staan vermeld gaat ‘ie naar ons. Nou, een pizza met 11 plakjes salami is prima hoor. Soms kopen we zelf voedsel in, om het met hulp van donateurs gratis te kunnen uitdelen. Het is zo nodig.”

Kijk op kledingbankegmond.nl, ook voor het afleveren van kleding, Guyotte van IJsselsteinlaan 34, in een voormalig schoolgebouw. Die is nu omgebouwd tot een heel indrukwekkende sociale instelling, die eigenlijk overbodig zou moeten zijn, maar nu voor heel veel mensen een heel dankbare plek is. Die hen helpt zich staande te houden.