Winnende Peaceposter: Eleni-Mary Tzima tekent het belang van liefde

Algemeen
Van rechts naar links Thea van Bergen, Brechtje de Vries, Eleni-Mary Tzima en Martijn Wokke
Van rechts naar links Thea van Bergen, Brechtje de Vries, Eleni-Mary Tzima en Martijn Wokke (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - “Als je mensen op afstand houdt ontstaat er geen liefde, en kun je ook niet leiden met liefde.” Dat schrijft de jury van de jaarlijkse wereldwijde Peaceposterwedstrijd over de tekening van Eleni-Mary Tzima. De leerlinge van de Europese School in Bergen was uiteindelijk met haar tekening het meest opvallend te midden van de ruim honderd leerlingen die de Lions in Bergen, de Egmonden en Schoorl aan het tekenen hadden weten te krijgen. Kinderen van bijna alle basisscholen in de gemeente. Tekenen over vrede, dit jaar met het thema ‘Leiding geven vanuit liefdevolle betrokkenheid’. En het mooie is dat Eleni-Mary ook als beste uit de bus kwam in het grote Lions-district, waar Noord-Holland onder valt. Het ‘Peaceposterproject’, dat de Lions ieder jaar organiseren in het hele land, wint in deze tijden aan extra betekenis. Het thema is actueler dan ooit, leeft iedere dag in ieders hart, gezien de spanningen aan de oostgrens in Europa.

door Ed Bausch

Haar Peaceposter werd de nummer 1 in Noord-Holland

“De oogst was enorm”, zegt Thea van Bergen van de Lionsclub in de gemeente Bergen. En Martijn Wokke van Lions Alkmaar had er zijn handen vol aan. De vertegenwoordigers van de wereldwijde netwerk- en goede doelenorganisatie Lions kwamen woensdag met taart en allemaal prijzen naar de Europese School, naar de klas van kunstendocent Brechtje de Vries. ‘Leiding geven vanuit liefdevolle betrokkenheid’, dat is de Nederlandse vertaling van het thema van de ook wereldwijde wedstrijd die Peaceposter is. “In de tekening van Eleni-Mary komt het thema goed tot uitdrukking”, schrijft de jury. “Als je betrokken bent bij de mensen weet je wat ze nodig hebben, weet je wat ze je kunnen bieden”, zegt Eleni-Mary er zelf over. Dus ze tekende mensen op een berg, de mensen in de verte zijn grijs, onherkenbaar. De mensen op de voorgrond zijn duidelijk te herkennen. “Dus als de afstand kleiner is, is er meer liefde.”

Vrede door vol te houden

Ga er maar aan staan, als jury. Honderd tekeningen leveren honderd invalshoeken op. “Daarom krijgt ook iedereen een prijsje, mogelijk gemaakt door onze sponsors. Dus met een tas vol prijsjes en met oorkondes voor de winnaars (de derde prijs was er voor een andere leerling van de Europese school) kwamen ze naar de school. Heel opvallend was een tekening van een man die een steen (symbool voor vrede) een berg probeert op te rollen. Een steen met een bloemetje er op. De steen rolt steeds naar beneden, maar de man houdt vol. Eens komt de steen boven. Eens zal er vrede zijn, overal. Nu afwachten of de tekening van Eleni-Mary de winnaars van de andere vijf Lions-districten overtreft en dan zelfs mag meedingen in Amerika. “Het belangrijkste is wel dat de kinderen met alle zeer gewaardeerde hulp van de docenten met het begrip vrede aan de slag zijn geweest, er over na hebben gedacht, geprobeerd hebben om er een beeld aan te geven”, zeggen Thea en Martijn. ‘Peaceposter’ is een mooi jaarlijks project van de Lions.

Een andere opvallen peaceposter
Winnende poster