Kust en Vliegwerk: ‘Je groeit als je je gezien voelt’

Algemeen
Van links naar rechts Jack Burgering (Tervoort), Jessie, Marcia Tromp (Kust en Vliegwerk) , de leerlingen Stijn,Job, Stef en Binab, Rigtje Damstra en Gabe Damstra (allebei van Kust en Vliegwerk).
Van links naar rechts Jack Burgering (Tervoort), Jessie, Marcia Tromp (Kust en Vliegwerk) , de leerlingen Stijn,Job, Stef en Binab, Rigtje Damstra en Gabe Damstra (allebei van Kust en Vliegwerk). (Foto: Ed Bausch)

EGMOND - Voor iedereen een plekje op de arbeidsmarkt vinden, ook als het niet zo makkelijk gaat. Dat is waar Kust en Vliegwerk in Egmond aan Zee zich mee bezighoudt. Omdat sommigen tussen wal en schip raken en dan te lang thuiszitten. “Terwijl iedereen natuurlijk graag wil en een talent heeft”, zeggen oprichters Marcia Pronk en Rigtje Damstra. “En dan proberen we projecten te vinden in de lokale samenleving. Want dat is waar we echt in geloven, oplossingen dichtbij huis. Samen goed doen, elkaar zien en vooruit helpen, het mes aan meerdere kanten laten snijden.” Voor Jessie, goed opgeleid voor receptiewerk en administratie, bedachten ze een mooi plan. Dinsdagmiddag liep Rodi even mee en zag hoe het werkt.

door Ed Bausch

Kust en Vliegwerk helpt om aan een baan te komen

Jack Burgering toont zich een ware leraar. De medewerker van Bouwbedrijf Tervoort gaf een rondleiding door het bouwbedrijf op bedrijventerrein de Weidjes. Jessie, Tijn, Job, Stef en Binab kregen van alles te horen over bouwen, of het nou in het groot is of in het klein. Rigtje: “De vier jongens van basisschool de Driemaster in Egmond aan Zee zijn vooral geïnteresseerd in techniek. Dat sneeuwt soms wat onder op school. Nu maken ze met elkaar een beeld dat onderdeel wordt van de Fjoertoer, zoals die op 25 en 26 november wordt gelopen. ‘Safari’ heet hun beeld. Dat is ook het thema van de Fjoertoer dit jaar. Met materialen van het bouwbedrijf maken ze houten dieren. Die gaan met elkaar een groep vormen en dat geheel komt dan aan de route te staan. De rol van Jessie is om hen te inspireren, bemoedigen en dat doet ze heel goed. Zo voelt ze zichzelf ook gezien en kunnen we haar klaarstomen voor een zogeheten beschutte werkplek ergens hier in de buurt.”

Bouwen is vooral plannen

Jack vertelt over een bouwproces. Van het bedenken, ontwerpen, materialen inkopen, het onderop beginnen en vooral een goede planning. Zodat voor alle steigerbouwers, timmerlieden, metselaars, loodgieters, electriciens, stucadoors en nog veel meer vakmensen duidelijk is wanneer ze iets moeten komen doen. Voor de jongens van de Driemaster is het in het klein net zo. Vandaag worden in een aparte hal van het bouwbedrijf hun dieren gespoten met een beschermlaag. Daaroverheen kunnen ze dan zelf gaan schilderen. En dan weer verder tot hun beeld kan worden geplaatst op 25 november.

Gezien

Rigtje: “Dit is echt een mooi voorbeeld van wat wij proberen te doen om iemand aan de slag te krijgen. Jessie voelt zich nu erg gezien, ze kan als 21-jarige iets bijdragen aan het werk van de jongens. Die leren ook iets van haar. Met z’n allen krijgen ze de kans om ergens te kijken en wat te leren. Jessie doet ook voorleeswerk op een peuterspeelzaal en ze maakt er ook het fruit klaar. We zien haar groeien.”

Allen voor één

Kust en Vliegwerk zag hoe sommigen na hun school maar niet ergens te plek konden komen. “En dat is voor niemand goed. We willen dat de samenleving hen helpt, openstaat voor hun talenten. De lokale samenleving helpt echt geweldig mee.” Het is ontroerend om een stukje van dat proces mee te maken. Samen goed doen (het motto van Kust en Vliegwerk), zo logisch eigenlijk, allen voor éen, terwijl het mes ook aan meerdere kanten snijdt. Jessie had duidelijk een mooie middag, de jongens konden verder met hun technisch inzicht en het bouwbedrijf zag misschien wel toekomstige werknemers. Hoe mooi wil je het hebben? En Jessie? Die groeide. 

Kijk ook op kustenvliegwerk.nl.