Einde voor Hooiberg aan Van Reenenpark

Algemeen
Restant hooiberg
Restant hooiberg (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Het was in zekere zin een samengesteld geheel, het huis de Hooiberg aan het Van Reenenpark in Bergen. Een absolute bijzonderheid was het zeker, een glimp van een andere tijd. Een tijd waarin bijzonder werd ontworpen en gebouwd. Niet alles, niet iedere verandering lijkt vooruitgang, zogezegd. De nieuwe eigenaren van het perceel besloten toch om iets anders neer te zetten en van daaruit over een tijdje naar de Hertenkamp te gaan kijken.

door Ed Bausch

Komt er nieuwe speelsheid voor in de plaats?

Het rieten dak is al weg, het riet ligt weer op de grond, het kwam ook ergens uit de grond. Heeft riet een tweede leven of wordt het ergens mest? Voedsel voor iets nieuws? Nu afwachten wat de eigenaren voor nieuw voor het dorp in petto hebben, op die plek aan de voormalige Bergense renbaan. Komt er iets dat op de een of andere manier logisch past in de directe omgeving, dat matcht met de rietgedekte stallen voor de dieren aan de overkant?

DE of HET

Het is dus overigens inderdaad De Hertenkamp, niet HET Hertenkamp. Frits David Zeiler bracht de oplossing in de discussie over de lidwoorden. ‘Kamp’ staat hier voor een veldje, een stukje land. En in een flink deel van Noord-Holland-Noord had men het dan over De Kamp. HET kamp is iets waar mensen al dan niet tijdelijk samen zijn. In Schoorl heb je een zaak die De Klimduin heet, en sommigen zeggen weer Het Polder. Daarmee wordt of werd dan het bestuurlijke aspect aangeduid. Net zoiets als HET Hoogheemraad, feitelijk de bestuurder van een Hoogheemraadschap. Speelsheid in taal. Velen hopen dat een nieuwe Hooiberg, voor een nieuwe periode van honderd jaar dromerige speelsheid toe mag voegen aan het zo bijzondere Van Reenenpark.