Eerste exemplaar voor wethouder Ernest Briët

Algemeen
Het bestuur van Scoronlo van links naar rechts Rien van Regteren, Jan van Ginkel, Ela Hulshoff, Frans Romkes en Pim Weeda. Arian de Rijk kon niet aanwezig zijn.
Het bestuur van Scoronlo van links naar rechts Rien van Regteren, Jan van Ginkel, Ela Hulshoff, Frans Romkes en Pim Weeda. Arian de Rijk kon niet aanwezig zijn. (Foto: Ed Bausch)

GROET - De Witte Huisjes aan de Kerkbrink van Groet waren vorige week vrijdag als een White House voor even het zenuwcentrum van de duindorpen Schoorl, Groet en Camperduin en de aanpalende buurtschappen. “Goh, we hadden het ons niet eens gerealiseerd”, zei Ela Hulshoff. Het was wethouder Ernest Briët die haar als voorzitter en daarmee het bestuur van de Cultuur-Historische Vereniging Scorlonlo feliciteerde met de eerste lustrumeditie van het jaarboek. Sinds vijf jaar geeft de vereniging een jaarboek uit, dat verschijnt in november. “Ik fiets hier natuurlijk al heel vaak doorheen, op weg naar zee. Maar het wethouderschap, met onder meer erfgoed en duurzaamheid in mijn portefeuille, brengt me voortdurend zoveel verrassends in mijn eigen gemeente”, vertelde Briët in de Witte Huisjes, eigenlijk een soort van foyer bij het Witte Kerkje.

door Ed Bausch

Scoronlo levert weer een prachtig jaarboek af

In een volle foyer was het eerst redacteur Henk Stapel, die namens zijn mede-redactiegenoot Pim Weeda een toelichting gaf op de verhalen die in het vijfde jaarboek staan, in het bijzijn van de meeste schrijvers. Het jaarboek bevat een prachtig verhaal over de nu gesloten garage en tankstation Boots in Schoorl, net buiten het dorp aan de weg naar Bergen. En dan komt ook Haarlemmer Cees Smit aan het woord, hij schildert tankstations en exposeerde daar onlangs mee tijdens de Kunst10daagse. Er is een mooi verhaal over hoe de ijscokar van Willem Groothof uitgroeide tot een badpaviljoen, fraai verluchtigd, zoals in de hele uitgave, met foto’s en illustraties.

Verslingerd aan het Hargergat

Ooit zong Jaap Fischer over het Veerse Gat (‘Hé, wat is dat, waar is het Veerse Gat?’). In zijn eigen woorden bezingt Pim Weeda het huis dat zijn gezin bewoont aan het Hargergat, dat begint in de bocht van de weg van Groet naar Camperduin. Het bracht hem er toe natuurgids te worden. Een ander artikel gaat over Dirk Trap, schilder te Groet. Zijn leven en werk in het dorp worden beschreven, te midden van schrijvers en toenmalige mede-Groeters als Jan en Annie Romein en Karel van het Reve. Er is het verhaal over hoe Egmonders een rol speelden toen oorlogsschip De Wassenaar teloor ging ter hoogte van de Schoorlse duinen. Redacteur Henk Stapel vraagt zich af of de terp waarop het Witte Kerkje rust natuurlijk is of speciaal is opgeworpen. Overigens lijkt de terp vroeger te hebben toebehoord aan Hargen, dat toen kennelijk nog wat oostelijker grond had.

“Met nieuwe ogen verhalen opdreggen”

Zo word de lezer van het jaarboek weer prachtig verrijkt met kennis en gedachten over het zo bijzondere gebied van de duindorpen. “Dit jaarboek verdient een brede schare lezers”, zegt de wethouder complimenteus. “Met nieuwe ogen verhalen opdreggen.” Nou, dat streelt terecht de redactie en het bestuur van Scoronlo. Leden krijgen het jaarboek gratis. In de winkel kost het 19,50 en daarmee steun je ook het werk van de vereniging, die ook met regelmaat lezingen organiseert in de Blinkerd. Kijk op scoronlo.nl om lid te worden of om het jaarboek te bestellen. Dat ligt ook te koop bij de Spar in Groet, het Oude Raadhuisje en de Commer-In, beide aan de Kerkbrink van Groet en Foto Evers in Schoorl.

Wethouder Briët krijgt het eerste exemplaar