Surprises voor kinderen uit de crisisnoodopvang

Algemeen
Meester David Vrasdonk bij enkele van de kinderen van de crisisnoodopvang
Meester David Vrasdonk bij enkele van de kinderen van de crisisnoodopvang (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - “Als we nu eens surprises maken voor de kinderen in de crisisnoodopvang?” Dat was de gedachte van leraar David Vrasdonk aan de Matthieu Wiegmanschool in Bergen. De leerlingen van de bovenbouw gingen aan de slag en daar stonden tafels vol met hun surprises, met iets van henzelf daarin verstopt. De kinderen van de crisisnoodopvang, jongens en meisjes vooral uit Syrië, Libië, Somalië en Eritrea, kwamen in groepjes naar de school. Echt begrijpen wat een surprise is: dat deden ze niet. Maar het gebaar, dat anderen kinderen hier in dit voor hen nog vreemde land iets voor hen hadden gemaakt met een persoonlijk presentje, dát begrepen ze heel goed.

door Ed Bausch

“Goed doen voor een ander”

Zo wilden we het doen”, zei David dinsdagochtend in de school. Het was een ontroerend moment. Het was ook de laatste dag van de kinderen in de crisisnoodopvang in Bergen, aan de Oudtburghweg. Want ze zijn nu met hun ouders voor weer een nieuwe periode van drie maanden verkast naar een speciaal paviljoen op de parkeerplaats van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De meesten van hen begonnen in Nederland met een maand in Heiloo, toen een maand in Alkmaar en dus de drie maanden in Bergen.

Groep is nu verhuisd naar Enkhuizen

Locatiemanager Alice Wijker gaat mee naar Enkhuizen. “Gelukkig is het daar weer voor een periode van drie maanden. Een flink aantal van de kinderen en hun ouders ken ik al van de noodopvang in Heiloo. We kijken terug op een heel erg dankbare tijd in Bergen. Van werkelijk alle kanten was er aandacht voor de tijdelijke bewoners. Uit de hele gemeente zijn mensen komen helpen, met spullen, fietsen, kleding, sportmogelijkheden, onderwijs. Veel kinderen zaten hier ook op scholen. Hier in Bergen is de natuur bij de hand, dus er kwamen ook veel vrijwilligers om met de bewoners te gaan wandelen. In Enkhuizen is het paviljoen met het oog op de winter iets luxer met een dak boven de kamers en met zelf te bedienen lampen en kachels. In de tussentijd zijn er ook vluchtelingen die ergens een huis hebben gekregen.” Het terrein in Bergen wordt naar verwachting in het voorjaar bouwrijp gemaakt voor de geplande woningbouw.