Weken als een waaier van kleuren

Algemeen
De oranje Ruïnekerk
De oranje Ruïnekerk (Foto: Habrofotografie)

BERGEN - Waar de wereld soms diepzwart lijkt, hoewel dat in het ene of andere land op de aardbol nog heel verschillend kan worden ervaren, was het vorige week een feest van kleuren.

door Ed Bausch

De Pieten steeds witter, Black Friday steeds zwarter, een voorzichtige opkomst van Green Friday, veel roze in artikelen in kranten over de eigen identiteit, het rood van de gloed van ‘Red Wednesday’ op katholieke gebouwen als een waarschuwing aan godsdiensten om elkaar vooral te respecteren, oranje op de dag van ‘Orange the World als een poging een eind te maken aan geweld tegen vrouwen. In deze kleurenwaaier ontbreken dan het geel en het blauw. Zou blauw de kleur van de hoop kunnen zijn, misschien? Nou ja, je hebt dan wel weer Blue Monday, oftewel depressieve maandag (de maandag van de laatste volle januariweek). Misschien dan liever het blauw van de Blues. De muziek die een gevoel beschrijft, maar toch ook zo levenslustig is. Een grote man van de countryblues was Mississippi John Hurt. Hij heeft het over het geel, van de zon die altijd schijnt op de weg naar begrip. 

Luister naar zijn ‘Farther along’:

“Farther along dear, we will know all about it

Farther along, we will understand why

Cheer up my brother, live in the sunshine

We will understand it, all by and by

Hoe dan ook was vorige week woensdag onder meer de Bergense Petrus en Pauluskerk in rode gloed gehuld in het kader van Red Wednesday en stond een dag later (en nog tot en met 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens) de Ruïnekerk in een baaierd van Oranje. De mensen proberen het heus wel overal ter wereld, farther along, doorgaan op de weg naar begrip van en voor elkaar. Fotograaf Hans Brouwer maakte twee mooie platen in het centrum van Bergen, de rode Petrus en Paulus kerk en de oranje Ruïnekerk.

De rode Petrus en Paulus kerk