Helen Botman en Peter van Vleuten
Helen Botman en Peter van Vleuten (Foto: Marjolein Ansink)

Inschrijving geopend voor WereldLichtjesDag

Algemeen

HEILOO - Om 19.00 uur op de tweede zondag van december. Dit jaar op 11 december is dat het moment dat her en der op de wereld kaarsjes worden aangestoken ter nagedachtenis van overleden kinderen, nog ongeboren of al wat ouder. Door de verschillende tijdszones ontstaat er zo een golfje van licht, WereldLichtjesDag. Een golfje dat de wereld dat de aarde figuurlijk even wat lichter maakt. De stichting Kist maakt al enige jaren, met bijdragen van diverse fondsen en de gemeente, de viering mogelijk in Heiloo, voor de hele regio. Ook dit jaar is er weer een samenkomst voor iedereen, in en om de Witte Kerk. De Castricumse kunstenaarsgroep CAKtwo plaatst op het terrein van de kerk lichtgevende objecten en een opstelling van houten vlinders. Daarop komen de namen te staan van overleden kinderen. Die kunnen worden opgegeven op wldheiloo@gmail.com of via de pagina voor WereldLichtjesDag op stichtingkist.nl. Ouders van de kinderen zijn welkom, maar ook wie het ritueel eens wil meemaken, met anderen stil wil staan bij verlies. De objecten en de vlinders blijven staan tot en met 6 januari.

door Ed Bausch

De inloop voor de viering in de Witte Kerk op 11 december is om 18.15 uur. Ook dan kunnen er nog namen van kinderen worden opgegeven. Die namen worden tijdens het programma van een uurtje gezongen door Helen Botman en haar man en singersongwriter Peter van Vleuten. Het programma begint om 18.45 uur en omhelst verder verhalen, het aansteken van de kaarsen en diverse liedjes. Na afloop is er voor iedereen glühwein of chocolademelk en kunnen bij kaarslicht de vlinders buiten worden bekeken. “Het is een moment van vertrouwen, van verbinding, van troost. Het thema is dit jaar ‘Binnen-Buiten’. Wat heb je in jezelf nodig om in de buitenwereld te kunnen blijven staan, na verlies van een kind”, zo verwoordt het organisatiecomité de viering van dit jaar. “De cocons hangen daarom ook in de kerk, als extra kleurrijk licht”, schrijft de organisatie.

Liedjes door Helen Botman en Peter van Vleuten

Dit jaar is het zangeres Helen Botman die op een aantal momenten zingt met begeleiding van gitarist Peter van Vleuten. Natuurlijk klinkt ‘Precious Child’, het internationale WereldLichtjesDag-lied. En Helen gaat alle namen zingen, terwijl de kaarsjes voor de genoemde kinderen worden aangestoken. Op een aantal momenten brengen ze liedjes die ze sowieso op hun repertoire hebben, composities van Peter. Helen: “In ‘Who would you be’ peinst de schrijver over hoe iemand zou kunnen zijn geworden, bij een langer leven. Uit mijn programma ‘Vleugelvrouw’ brengen we ‘Zwaartekracht’: ‘Ooit in de hemel voor mij steel ik de sterren en vecht ik me vrij’. Ook klinkt ‘You can close your eyes’, oorspronkelijk van James Taylor en Carly Simon. Dat liedje gaat echt over iemand in de aandacht erbij halen. Wij hadden al wel eerder gehoord van WereldLichtjesDag en vinden het heel eervol dat we er nu wat liedjes kunnen zingen, in de Witte Kerk.” De toegang is gratis, een vrije bijdrage na afloop is welkom.

Afbeelding
Ecodorp: een prachtige proeftuin voor de hele gemeente Algemeen 26 jan, 11:02
Afbeelding
Rubriek: Uit het College Column 26 jan, 10:53
Afbeelding
Viering eeuwfeest Ten Holt uitbundig gevierd Algemeen 26 jan, 10:51
Afbeelding
Slotkwartier Egmond: 'Zal een Raads Informatie Avond uitkomst bieden?' Algemeen 26 jan, 10:41
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Waar blijft de tijd in dit nieuwe jaar? Gedicht Henriëtte Henskens 26 jan, 10:03
Afbeelding
Vandaag 7 jaar geleden in Egmond aan Zee Algemeen 25 jan, 16:23
Afbeelding
Spannende strijd om Nederlandse titels bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run Sport 25 jan, 16:21
Afbeelding
Boswachters zoeken leukste hond van Schoorl Algemeen 25 jan, 15:48
Afbeelding
Tijdelijk onderdak voor BSG-scholieren in mytylschool Algemeen 25 jan, 15:39
Afbeelding
Samen koken in Egmond aan den Hoef Algemeen 25 jan, 15:38
Afbeelding
Bijzondere tentoonstelling in de Hanswijk Cultuur 25 jan, 15:30
Afbeelding
'Misterieus reuzenoog' Algemeen 25 jan, 15:22
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.