Harco de Jager (links) en Engele Wijnsma staan namens alle leden van Rotary Bergen klaar voor de kerstmarkt
Harco de Jager (links) en Engele Wijnsma staan namens alle leden van Rotary Bergen klaar voor de kerstmarkt (Foto: Ed Bausch)

Aan de slag voor het Vergeten Kind

Algemeen

BERGEN - Langzaam zal er deze maanden een eind komen aan de tijd dat ‘iets er weer is, dat iets weer terug is’. Maar voor nu: Hij is er weer, de Bergense kerstmarkt. “En je zal verbaasd zijn dat ‘ie nog uitgebreider en mooier is dan eerder”, zeggen …..Harco de Jager en Engele Wijnsma namens hun 23 collega’s van Rotary Bergen. De ‘Rotarians’, mannen en vrouwen komen wekelijks bijeen. “Dan praten we over wat in ons werk, in ons leven bezighoudt. Daar kun je veel van leren. Vooral leer je dat samen iets doen vaak een goede weg is. Met zijn allen hebben ze onbaatzuchtig en heel hard gewerkt om een groter draagvlak dan ooit te vinden voor die mooie zondag in december, de Kerstmarktzondag. Van 11.00 tot 12.00 uur is het op het terrein rond de Ruïnekerk weer een feest van verbroedering en ontmoeting en alles voor een heel mooi doel: Het Vergeten Kind. Ook het befaamde Glazen Huis met de dj’s heeft dit jaar de stichting die zich daarvoor inzet benoemd als het goede doel. Kijk op het vergetenkind.nl. 

door Ed Bausch

Zondag weer de Kerstmarkt bij de Ruïnekerk 

“Heel even keken we elkaar aan op een bijeenkomst van Rotary Bergen. Hoe ging het ook alweer, de Kerstmarkt?” Even leunden ze niet op de jaarlijkse routine, nu de markt er twee keer niet kon zijn. Maar al gauw was het elan terug en waren we allemaal aan de slag.” Voor dit project is Harco de Jager de aanjager. Samen met mede Rotarian en Ruïnekerkdominee Engele Wijnsma vertelt hij over de terugkeer van een van die mooie momenten in Bergen, de kerstmarkt.

Boter bij de vis op het dorpsplein van Bergen

De markt is nog uitgebreider dan anders, het zijn nu vijftig kramen waar je werkelijk voor van alles en nog wat terecht kunt. De standhouders bepalen een stevige prijs voor de kraam en dragen zo ook bij aan het goede doel, net als alle sponsors en de middenstanders die gul prijsjes afgaven voor de loterij. “Boter bij de vis”, zegt Engele over de loterij. “Je koopt een lootje en kunt meteen gaan kijken of dat prijswinnend is. En als dat niet zo is, probeer je het vast nog wel een keertje… De tent is groter dan voorheen, we hebben we een mooie foodtruck als ogentrekker, er is muziek, chocolademelk, glühwein, er zijn hapjes en de kerk is ook open, al was het maar als toilet. De kerk is zelf overigens het andere goede doel, of eigenlijk de Stichting Ruïnekerk, die er voor zorgt dat het gebouw, de ruïnemuren en het terrein op orde blijven. Daar is voortdurend geld voor nodig. Het is tenslotte het icoon, het dorpsplein van Bergen.”

Met elkaar voor elkaar

In de coronajaren was de serviceclub Rotary Bergen toch wel actief met een actie voor de Kledingbank in Egmond en vorig jaar met kerstpakketten. “Maar we zijn heel blij dat de Kerstmarkt terug is. We vonden echt een heel groot draagvlak in het dorp om met elkaar de dag weer mogelijk te maken. We vonden in ‘Het Vergeten Kind’ ook een mooi doel om voor te werken. Meer kinderen dan ooit lopen in deze tijden het risico de klos te zijn van alle problemen die er nu tegelijkertijd op hen afkomen, ook in ons eigen land. Het is overigens een internationale organisatie, dat is wel mooi en onderstreept de noodzaak.” Vrijdag is er een avond, waarvoor de inschrijving al is gesloten: de proeverij. “Ook de opbrengsten daarvan zijn voor het grootste deel voor onze goede doelen. Voor de gemeenschap, door de gemeenschap”, zeggen Harco en Engele. “Welkom iedereen, dit jaar al een uur eerder dan voorheen.”

Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Tentoonstelling Jacob Boots in Galerie Klein Zwitserland Algemeen 7 feb, 09:37
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023 gemeente Bergen: alles dat je moet weten! Politiek 6 feb, 12:09
Afbeelding
Oud papier inleveren Egmond-Binnen Algemeen 6 feb, 10:30
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Tentoonstelling Social Art PCC en Kranenburgh Algemeen 5 feb, 10:12
Afbeelding
Bloemenmeisjes verwelkomen hun burgemeester Maandelijkse column HVB 4 feb, 09:15
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Groet uit Schoorl Run 2023: alles dat je moet weten! Algemeen 3 feb, 14:16
Afbeelding
Raadsinformatieavond over Slotkwartier: 'Geld en bier tegenover inhoud' Algemeen 3 feb, 14:13
Afbeelding
Wandeling Wimmenummerduinen Algemeen 3 feb, 12:55
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32