Nu treedt hij op de voorgrond met het verschijnen van zijn nieuwste boek ‘Wij schreeuwden omhelzingen naar elkaar’
Nu treedt hij op de voorgrond met het verschijnen van zijn nieuwste boek ‘Wij schreeuwden omhelzingen naar elkaar’ (Foto: aangeleverd)

Schrijven Sjoerd Kuyper: ‘Tob niet, ’t komt altijd anders’

Algemeen

Flink nadenken en toch altijd de glimlach, de humor. Dat nadenken was misschien ooit de reden om filosofie te gaan studeren. Maar Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952) kon op jonge leeftijd beroepsschrijver worden, de studie kwam niet tot afronding. Maar zie de rode draad in zijn werk, jeugdboeken, boeken voor volwassenen, de liedjes voor jeugdseries op de televisie, in het theater, voor musicals als Turks Fruit. Een rijke fantasie, de vragen, de verwondering over het leven, echter altijd met een lichte toets, een blik van humor met een glimlach. ‘Een bofkont in het paradijs’, zoals hij over zichzelf schrijft in de biografie op zijn website. Een biografie die leest als een boek. Nu treedt hij op de voorgrond met het verschijnen van zijn nieuwste boek ‘Wij schreeuwden omhelzingen naar elkaar’ en een lezing in het Vredeskerkje, als opening van een nieuwe serie ‘Gedachten aan Zee’.

door Ed Bausch

Sjoerd Kuyper komt met nieuw boek en met ‘Gedachten aan Zee’

Na in diverse plaatsen in West-Friesland te hebben gewoond streken Sjoerd en Margje Kuyper (die vaak illustratie maakt bij zijn werk) al lang geleden neer in Bergen. Vanuit de dromerige laantjes kwam zijn schrijversbestaan tot grote wasdom. Boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen, poëzie, liedjes voor televisieseries (bijvoorbeeld het Zakmes) en films, voor het theater, zoals voor de musical Turks Fruit. Nogal wat prijzen vielen Kuyper ten deel, waaronder in 1996 de Gouden Griffel en in 2012 de Theo Thijssen-prijs, te beschouwen als de P.C. Hooftprijs voor jeugdliteratuur. In 2000 had hij de eer om het geschenk voor de kinderboekenweek te schrijven: ‘Eiber’. Over de boeken over Robin zegt hij: “Alles is echt gebeurd, ik was natuurlijk de Robin.” Lees zijn prachtige biografie op sjoerdkuyper.com.

‘Wij schreeuwden omhelzingen naar elkaar’

Zoals het was voor iedereen: de pandemie liet ook de Bergense schrijver niet onberoerd. In het eerste coronajaar werden er veel brieven geschreven. “Alleen papieren en digitale woorden hielden de mensen bijeen.” De brieven zijn nu gebundeld in ‘Wij schreeuwden omhelzingen naar elkaar’, het boek wordt vrijdag 9 december om 16.30 gepresenteerd in de eerste Bergensche Boekhandel. Het zijn brieven aan vrienden, collega’s, uitgevers en hun kinderen. Brieven ook over het virus, dat in zijn beleving zijn dorp vacuüm zoog. Over zeertes, ouder worden, over aanvaringen her en der. Maar over treurnis, kommer en kwel kan niemand zo hilarisch schrijven als Sjoerd Kuyper.

Lezing in Vredeskerkje

Eenzelfde sfeer van humor en reflectie zal er zijn op zondagmiddag 18 december als hij de tweede serie ‘Gedachten aan Zee’ opent in het Vredeskerkje van Bergen aan Zee. “Dat vind ik een hele eer, ik moest er ook wel even over nadenken natuurlijk, maar heb ja gezegd.” Dus zal hij, waarschijnlijk, spreken over de toekomst van vroeger, over nu en later, over zijn grootouders en (klein)kinderen. En over leeshonger, ontlezing en leesbevordering. Ook algoritmes, kinderwagens en honden komen aan de orde. En misschien komt er een antwoord op de vraag waar ‘we’ uiteindelijk terecht zullen komen. “In zee, op Mars of in de digitale wereld?” Bij dit alles helpt het motto van zijn grootmoeder Trijntje Bierhaus: ‘Tob niet, ’t komt toch altijd anders.’ Het programma, waarin ook ruimte is om vragen te stellen, begint om 14.00 uur. Kijk op vredeskerkje.nl .

Afbeelding
Ecodorp: een prachtige proeftuin voor de hele gemeente Algemeen 26 jan, 11:02
Afbeelding
Rubriek: Uit het College Column 26 jan, 10:53
Afbeelding
Viering eeuwfeest Ten Holt uitbundig gevierd Algemeen 26 jan, 10:51
Afbeelding
Slotkwartier Egmond: 'Zal een Raads Informatie Avond uitkomst bieden?' Algemeen 26 jan, 10:41
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Waar blijft de tijd in dit nieuwe jaar? Gedicht Henriëtte Henskens 26 jan, 10:03
Afbeelding
Vandaag 7 jaar geleden in Egmond aan Zee Algemeen 25 jan, 16:23
Afbeelding
Spannende strijd om Nederlandse titels bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run Sport 25 jan, 16:21
Afbeelding
Boswachters zoeken leukste hond van Schoorl Algemeen 25 jan, 15:48
Afbeelding
Tijdelijk onderdak voor BSG-scholieren in mytylschool Algemeen 25 jan, 15:39
Afbeelding
Samen koken in Egmond aan den Hoef Algemeen 25 jan, 15:38
Afbeelding
Bijzondere tentoonstelling in de Hanswijk Cultuur 25 jan, 15:30
Afbeelding
'Misterieus reuzenoog' Algemeen 25 jan, 15:22
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.