Schoorl is een Rijksmonument rijker

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gemeente Bergen)

SCHOORL - Er gaan in de gemeente nog steeds mooie, historische panden tegen de vlakte. Maar soms is er goed nieuws, al was het dit keer kantje boord. Aan de Bobbeleweg in Schoorl werd Villa Oorsprong alsnog een Rijksmonument. Geruime tijd leek teloorgang de toekomst voor de markante woning. Een aanwijzing tot Rijksmonument levert doorgaans voor de bewoners beperkingen op. Maar het kan ook wat mogelijk maken. 

door Ed Bausch

Recycling avant la lettre

De nieuwe eigenaren kregen met het mogelijk maken van de aanwijzing de mogelijkheid op het terrein wat bij te bouwen, mits het maar op voldoende afstand is van de woning. Die werd in de periode 1930-1936 gebouwd als een ontwerp van C.W Rooyaards. In zijn leven, van 1906-1970, onderscheidde hij zich door ambachtelijk vakmanschap toe te passen.

Recycling

Rooyaards deed ook aan recycling, hoewel dat woord toen nog niet bestond. Hij zocht naar materialen uit slooppanden. In Villa Oorsprong zijn zelfs materialen uit de zeventiende en achttiende eeuw verwerkt. Bij de bouw ging de moderne tijd nog voorbij aan de villa: geen elektriciteit. Het water kwam met een pomp in de keuken uit een duinrel. Misschien niet eens een gek idee in de huidige tijd. Rooyaards is niet de minste: hij was ook als restauratie-architect betrokken bij het kasteel van Wijk bij Duurstede en het Oude Loo in Apeldoorn. Nederland telt ruim 60.000 Rijksmonumenten. Veel zullen er niet meer bijkomen. Dus deze toewijzing was zo bijzonder dat Marjorie Verhoek van Rijksmonumentenzorg vorige week vrijdag samen met wethouder Ernest Briët en namens de staatsecretaris het bordje met de aanduiding ‘Rijksmonument’ kwam aanbieden aan de nieuwe eigenaren.

Nederland telt ruim 60.000 Rijksmonumenten
Afbeelding