Slotkwartier Egmond: ‘Zal een Raads Informatie Avond uitkomst bieden?’

Algemeen
Rechts de hooiberg, die weer podium wordt, in het midden de stal en het woonhuis
Rechts de hooiberg, die weer podium wordt, in het midden de stal en het woonhuis (Foto: Ed Bausch)

EGMOND AAN DEN HOEF - Een RIA gaat over het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef. Niet dat er weer een kasteelvrouwe met die naam is die het slot gaat bestieren. Nee, een RIA is in het openbaar bestuur een Raads Informatie Avond. Vanaf 19.30 uur op 2 februari in de Raadzaal van sport- en bestuurscentrum De Beeck in Bergen kunnen raadsleden en andere belangstellenden zich oriënteren op het Slotkwartier. Dat is de verzamelnaam voor het gebied bij de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, waar zeven stichtingen invulling geven aan de diverse panden. Al enige jaren is daar veel over te doen. Het is het gebied waar de kiem is gelegd voor het Nederland van nu. Het is ook het gebied waar een wat grotere ambitie van zou mogen uitgaan, omdat het een bakermat is van de regio. Een bakermat met een enorm verhaal. De stichtingen die er een rol spelen willen graag verder met dat verhaal. De gemeente ook. De gemeente heeft ook geïnvesteerd in de panden, grotendeels ook Rijksmonumenten. En toch wringt het al een tijd, is er frictie tussen de in het gebied acterende stichtingen en de gemeente. En dat is jammer.

door Ed Bausch

Gedachten over Slotkwartier nog niet op één lijn

Je hebt galerie De Kapberg, de Slotkapel, het kleinkunstpodium in de voormalige hooiberg van de boerderij, sinds enkele jaren de Wunderkammer in de stal daarvan, sinds enkele jaren het Schelpenmuseum in het voormalige woonhuis van de boerderij, dan cultuurhuis en bezoekerscentrum Huys Egmont. Met elkaar zeven stichtingen. Waar dan een overkoepelende stichting overheen zou moeten komen voor afstemming van programma’s en de marketing om het verhaal van het gebied het land in te brengen en toeristen te trekken. Maar zover komt het maar niet. Want de frictie gaat over wat er in de stal en het woonhuis moet komen, waar nu de Wunderkammer en het Schelpenmuseum zitten, als onderhuurder van het kleinkunstpodium.

Bangkoe

De gemeente kwam begin vorig jaar met een aanbesteding voor plannen voor die ruimte, er zou horeca in moeten komen. De zeven stichtingen vinden dat geen goed idee en vinden zoiets een vreemde eend in de bijt, die hen niet samenbrengt. Martijn Mulder van Huys Egmont vertelt namens de anderen: “We hadden het gevoel dat het bekokstoofd was wie er in zou komen, Brouwerij Egmond, die hebben nu een tijdelijk proeflokaal op de hoek Herenweg/Slotweg. Dat is voor ons een te dominante partij in het geheel. Als er horeca moest komen dachten wij meer aan iets als Fermento, een bakkerij van de Raphaëlstichting. En sowieso hebben we daar liever niet horeca. Dat zou juist heel goed kunnen op het landje aan de noordkant, bekend onder de naam Bangkoe (iemand was er ooit bang voor koeien). Er stond tot begin deze eeuw nog een gebouwtje. Dat geeft aan die kant van het gebied meteen mooie entree, een feestelijk beeld.”

“Eenheid bewaren”

“Wij zien liever een culturele functie in de stal en het woonhuis. We kunnen dat met elkaar goed doen. De Wunderkammer vertelt eigenlijk een heel goed, ook historisch, verhaal, dus die kan wat ons betreft blijven. In het woonhuis kun je bijvoorbeeld uitpakken met de Egmondse School. Daarmee moet ook wel iets terug te verdienen zijn voor de investeringen van de gemeente. Dat advies hebben we in september naar de gemeente gestuurd, vlak voordat er een nieuw College aantrad. Het College moest zich eerst inwerken natuurlijk, maar nu vragen we echt aandacht voor onze gedachte. We willen de eenheid bewaren in het gebied.” 

De Raads Informatie Avond is ook live te volgen via raadbergen-nh.nl.