Ecodorp: een prachtige proeftuin voor de hele gemeente

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Het leken bitterballen, in de warme herbergzaal van het Ecodorp. Daar was het bij warme koffie en thee napraten na een koude tocht over het terrein. Maar het waren heerlijke ballen met vulling van cashewnoten. “Gemaakt door onze bakkerij het Rijzend Broodje (of Reizend Broodje, wat u wilt). Lekker en anders. Want ‘anders’: daar draait het om bij het Ecodorp: alles is anders dan elders of anders. “Ja, wij willen dingen anders doen”, zei Jan Cuperus toen hij aan de beurt was om wat te vertellen aan een groep leden uit de gemeenteraad. “En we willen graag dit jaar dan eindelijk officieel beginnen. Er liggen zoveel kansen. We hebben de gemeente veel te bieden.”

door Ed Bausch

Ecodorp Bergen hoopt nu op instemming met het bestemmingsplan

Een stukje wandelen en dan was er vorige week steeds een andere ‘Ecodorper’ die heel enthousiast vertelde over waar het gezelschap naar keek, de ronde groentetuin, de huisapotheek (kruidentuin), de fruittuin in wording, de van beton ontdane gebieden waar het amphitheater kan komen, de school, de bunker uit 1940 (het Ecodorp ligt op een klein stukje van het voormalige vliegveld van Bergen), de grote schuur, de camping, de plek voor de woningen en ateliers en nog zoveel meer. De raadsleden konden met eigen ogen zien hoeveel er al is gedaan. “Van oorlog (het vliegveld werd er in 1939 voor aangelegd) naar natuur, cultuur, andere voeding, anders bouwen, ontplooiing).”

Lang wachten en zo graag verder willen

Tien jaar geleden kwam de stichting Ecodorp, ook naar eigen verrassing, als winnaar tevoorschijn uit een aanbesteding met stevige voorwaarden om iets te gaan doen op een deel van het voormalige vliegveld. Twee jaar later hadden ze het bestemmingsplan klaar. Maar het kostte de gemeente moeite om tot instemming te komen. Maar nu lijkt instemming met in 2020 bijgestelde bestemmingsplan dichterbij dan ooit. De bewoners, verenigd in de stichting Ecodorp, hadden gehoopt dat het in december al tot goedkeuring zou komen. Nu hopen ze wel dat het dit voorjaar gebeurt. Het perspectief van misschien opnieuw moeten beginnen als de al zo vaak aangekondigde Omgevingswet in werking treedt (die wordt steeds uitgesteld, nu op z’n vroegst juli) lonkt niet.

Onderdeel van een keten van Ecodorpen

“Wij staan ook gewoon midden in de maatschappij, ook al willen wij laten zien dat zoveel dingen anders kunnen, zonder schade toe te brengen aan dieren, de natuur. Dat doen andere Ecodorpen in Nederland ook, dus dan moet het hier toch ook kunnen?“ Uiteindelijk zullen er circa 80 mensen wonen op het terrein. “Maar veel meer mensen zijn hier natuurlijk van harte welkom, om te helpen in de winkel, in de tuin, om workshops bij te wonen, bij de rondleidingen, op de school, misschien weer bij een mooi festival.” Zoveel aspecten spelen tegenwoordig mee in de besluitvorming, het lijkt wel steeds meer te worden. De samenleving lijkt steeds ingewikkelder te worden met regelgeving en allerlei instanties. Maar er waren zaterdag vast wel raadsleden die stiekem droomden om er te wonen, een paradijsje, zelfs op een koude zaterdag in januari. Binnenkort zal er duidelijkheid komen. “Dan komen we eindelijk van het gedogen af en kunnen we onze plannen verwezenlijken met een verwelkomende houding.”

Kijk ook op ecodorpbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding