Holocaust herdenking gemeente Bergen: ‘Opdat hun namen blijven klinken’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Habrofotografie / Hans Brouwers )

BERGEN/EGMOND - Maestro en wijlen Jan Rot schreef het zo op: ‘Herinneren is een kwestie van tijd, herdenken is een kwestie van willen.’ Burgemeester Lars Voskuil wil dat het herdenken blijft, ook in zijn gemeente. En dus waren hij en zijn echtgenote Priska samen met wethouder Yvonne Roos-Bakker met een bescheiden gezelschap zondag aanwezig op de Algemene Begraafplaats in Bergen. Bij het Holocaust Monument las de burgemeester de namen voor, drie uit Schoorl, één uit Egmond en achttien uit Bergen. De namen van destijds uit de gemeente afgevoerde en in concentratiekampen vernietigde onschuldige burgers. “Opdat hun namen blijven klinken.”

door Ed Bausch

Nationale Holocaust Herdenking jaarlijks op laatste zondag januari

Het was in 2005, dat Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, 27 januari uitriep als datum voor de Holocaust Memorial Day. 78 jaar geleden werd op die datum het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. In Nederland is er sindsdien de Nationale Holocaustherdenking, steevast op de laatste zondag van januari. ‘Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst’ zei Richard von Weiszäcker, president van Duitsland van 1984 to 1994. Het kamp bij Auschwitz staat internationaal symbool voor alle concentratiekampen waar de systematisch vernietiging van voornamelijk Joden, Sinti en Roma (zigeunervolken) plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Habrofotografie / Hans Brouwers

‘…..dan dooft het licht’

De herdenking in Bergen kwam dit jaar niet echt van de grond. En dus nam de gemeente de rol van initiatiefnemer op zich. “En ik hoop vooral dat er volgend jaar ook weer kinderen, jongeren bij worden betrokken, zoals bij de herdenking van kamp Schoorl, jaarlijks in juni en bij de verschillende herdenkingen op vier mei. Het is het mooist als het herdenken mede uit de samenleving komt, als gemeente dragen wij er graag aan bij, dat voelen we ook als een dankbare plicht.” Op de algemene begraafplaats was er naast het voorlezen van de namen onder meer nog een voordracht van Naomi Stern. Ook klonk de beroemde regel van Henk van Randwijk: ‘een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht’. In Amsterdam wordt de herdenking bij het Spiegelmonument van Jan Wolkers in het Wertheimpark jaarlijks live uitgezonden bij de NOS. Burgemeester Voskuil vindt herdenking op de laatste zondag van januari in zijn gemeente ook heel belangrijk. “In het algemeen en omdat het ook heel dichtbij is, gewone mensen werden uit onze gemeente weggesleept. En omdat het actueel is, ook dichtbij.”


Habrofotografie / Hans Brouwers

Louis de Kadt (29), Sonja Rita de Kadt-Swaap (22), Philips Mol (22), Selma Rosetta Isidora Leijdesdorff (36), Rosalie Elion-Wijnkoop (61), Meta Henriette Elion (29), Ruben Elion (61), David de Groot (63), Betje de Groot-Wagenaar (70), Aron de Groot (37), Anna de Groot (29), Marianna Elisabeth de Groot (29), Moritz Reif (83), Bertha Reif-Strakosch (72), Isaac Santcroos (50), Daniel Santcroos (21), Eddy Martin Santcroos (18), Samuel ‘Mommie’ Schwartz (66), Else Schwartz-Berg (65), Simon Trijfel (54), Heintje Trijfel-Melkman (56), Vincent Weijand (23).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding