Sloop Bakemaflat: ‘It giet oan!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Piet van Eijk)

BERGEN - Zes weken duurt de sloop. Momenteel worden eerst op de grond voorbereidingen getroffen. En dan zal ‘ie worden neergehaald. De woonflat van architect Bakema. De flat op palen maakte deel uit van zijn ontwerp voor een heel gebied, een strip langs het voormalige Bello-tracé (de stoomtrein die ooit Alkmaarders en Bergenaren naar Bergen aan Zee bracht. Bakema’s ontwerp voor Bergen was afgeleid van zijn Rotterdamse Lijnbaan. 

door Ed Bausch

Dat winkelcentrum is bijgehouden, opgepoetst en functioneert in volle glorie. Wie het oorspronkelijke ontwerp ziet, met de kiosken en de doorkijkjes, alles heel luchtig, ruimtelijk neergezet met ruime verblijfsruimte, zal zich nog wel eens achter de oren krabben over de vraag waarom met het ontwerp van Jaap Bakema (1914-1981) voor het centrum van Bergen, met een woonflat, winkelcentrum en kiosken zo slordig is omgesprongen.

Koffiedik kijken

Het ontwerp van het bureau Vanden Broek en Bakema figureerde in 2205 nog op een groslijst voor monumenten, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Niets mocht baten om uiteindelijke sloop te verhoeden, ook al wordt de vergunning voor sloop tot op de dag van vandaag betwist en is die tot stand gekomen in een proces dat lang niet altijd transparant is geweest. Niet voor niets zei huidig wethouder Yvonne Bakker-Roos de laatste weken: “Dit gaat voortaan anders.” De sloop is nu begonnen, ‘it giet oan!’, het is koffiedik kijken wat er voor in de plaats zal komen. Voorlopig mogen de Bergenaren en de toeristen een zomer lang genieten van een echt plein. “Neem ons dat maar weer eens af”, hoor je wel gonzen. Maar goed, de gemeenteraad ligt op de koers van ‘samen doen’. Samen moeten we dan nu maar accepteren dat Bakema’s flat en het voormalige KCB er aan gaan. Samen dan ook maar proberen te komen tot een prettig centrum. De vraag voor velen zal zijn of het voorliggende plan daartoe zal leiden.

Frans dorpspleintje

Grappig is dat dorpsgenoot Piet van Eijk een gemeentelijke nieuwsbrief kwam brengen, uit januari 2012. Daarin wordt gerept over het resultaat als ‘Mooi Bergen’ is gerealiseerd: ‘een sfeervol dorpscentrum met veel groen, een centrum waar het goed toeven wordt’. Hij deed er een kiekje bij van een lommerrijk Frans dorpsplein, zoals we die pleintjes allemaal kennen van vakanties, even uit ze zon of schuilen voor een buitje. Nou, voorlopig is er al een grote kastanje weg, is de grote eik bij de voormalige VVV omgezaagd en wordt geprobeerd de grote kastanje een paar meter te verslepen naar het trottoir, om ruimte te scheppen voor grote gebouwen. Doe uw best wethouder, wie weet lopen we dan over tien jaar door de wethouder Roos-Bakkerstraat. Wat een prachtige kans op dankbaarheid voor een echt mooi plan.

Afbeelding