Raadsinformatieavond over Slotkwartier: ‘Geld en bier tegenover inhoud’

Algemeen
Martijn Mulder spreekt in namens zeven stichtingen
Martijn Mulder spreekt in namens zeven stichtingen (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - 2 februari. Het zou eigenlijk al lang het moment moeten zijn geweest dat raadsleden blij verrast tegen een folder zouden moeten aanlopen en affiches zouden moeten zien hangen met: ‘Wij zijn het Slotkwartier, Egmond aan den Hoef, dit is er deze maand bij ons te beleven’. En dat je dan leest ziet hoe je op een middag van een tentoonstelling in Galerie de Kapberg naar de exposities in Huys Egmont gaat, iets meemaakt op de ruïnes van het roemruchte kasteel, al is het maar een spannende wandeling die echt de verbeelding oproept van de grootse werken die hier zijn verricht, dat je ergens in het kwartier een hapje eet en ’s avonds een concertje meemaakt in de oude hooiberg van de Hoeve. Zoiets. Die folder, dat affiche: het duurt nu al enige jaren en het kan nog wel een hele tijd duren.

door Ed Bausch

Waar waren de jongeren in de besprekingen over het Slotkwartier?

Wie donderdag 2 februari de Raads Informatie Avond (RIA) over het Slotkwartier meemaakte zag niets van ‘Wij, het Slotkwartier’. Die zag een stoetje van mannen (waar waren vrouwen?) op leeftijd die, de een minder stamelend dan de ander, voor zichzelf kwamen praten. Een jarenlange begeleiding door een extern bureau blijkt niet veel meer te hebben opgeleverd dan deze situatie. Een overkoepelende stichting? Een echo in een heel diepe put. Een inschrijving met een plan voor de panden 42 en 44? Een schimmig spel, waar regels voor dit soort processen niet zo nauw werden genomen als zou moeten. En heus, die regels zijn er wel, hoor.

Mulder is bezorgd

Ja, Martijn Mulder van de Historische Vereniging Egmond stond er fier als altijd, maar ook bezorgd, te praten over ‘samen’. Hij schilderde, naar zijn zeggen namens de zeven betrokken stichtingen, een echt ‘samen’, om het Slotkwartier verder te brengen, om het de beloofde ‘Parel’ te laten zijn, maar wel passend in de schaal en belevingswereld van Egmond aan den Hoef: “Het moet hier geen Waagplein worden.” In dat ‘samen’ wringt het. Mulder is huiverig dat de partij die de panden 42/44 krijgt de anderen gaat overheersen. Misschien valt die angst nog wel een klein beetje mee, want de Kapberg en de Slotkapel blijven onverstoorbaar gewoon doen wat ze altijd doen. Slotkwartier of geen Slotkwartier. Welke rol kan de Slotkapel spelen als podium? Naast locatie zijn voor dure etentjes “waarvoor de ingrediënten van elders worden ingevlogen”, zoals Kies Lokaal commissielid Ron Karels het verwoordde.


Martijn Mulder spreekt in namens zeven stichtingen - Ed Bausch

Publiek geld

Wethouder Briët maakt zeker de indruk dat hij, nieuwe wethouder, tot iets gaat komen. Daarbij, en daar heb je het weer, is de vraag op welke momenten de gemeenteraad mag meepraten. Het bleek gisteren hoe nuttig zo’n RaadsInformatieAvond dan is. Die biedt tenminste enige kans op openheid. Op zo’n avond kunnen raadsleden en commissieleden met eigen ogen zien, met eigen ogen horen wie de partijen in een kwestie zijn, wat hun gevoel is, wat hun oprechtheid is. Want het gaat om publiek geld. En in Egmond aan den Hoef is het zaak om die ongelooflijke historie van die plek nu eindelijk de wijde wereld in te venten.

Hijgend Hert

Waar waren trouwens gedachten over het betrekken van jongeren in het plan voor het Slotkwartier? Daar kun je maar het beste morgenochtend mee beginnen. Het ging 2 februari in de Raadszaal van Bergen over geld en bier. Meer niet. Dat moet anders kunnen. Kom op, Raadsleden, sleur de informatie naar boven, pas dan kun je echt beslissen. Er werden door raadsleden echt goede vragen gesteld, over de weerbaarheid van diverse partijen, of ze de straks gevraagde huur wel kunnen betalen aan de gemeente, hoe ze gaan proberen aan het hijgend hert der jacht te ontkomen. Terwijl Brouwerij Egmond in het voormalige Rode Hert op de hoek van de straat al oefent met haar proeflokaal, om straks te verkassen naar de panden 42/44. Maar hee, wat is daar de betrokkenheid bij van Hotel Zuiderduin? De voorman daarvan zat in de zaal. Met de mond dicht. Is dat de partij waarvan de anderen denken dat die hen gaat overvleugelen? Of zou die partij een waarachtige bedoeling hebben om hen op sleeptouw te nemen? Als dat dan zo zou zijn: waarom dan zo schimmig? Lang leve RaadsInformatieAvonden! “Wij zijn het Slotkwartier”: zorg ervoor dat dat affiche er komt. Liefst met een grote rol voor jongeren. Die zijn aan de beurt, die moeten het verhaal verder dragen. Nieuwe glorie op de ruïnes van weleer!