‘Bekijk het gebied eens als schoonheid’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Habrofotografie)

BERGEN AAN ZEE-Al jaren sleept de kwestie van bomenkap in de duinen. Of het nu Staatsbosbeheer is, aan de kant van Groet en Schoorl, of PWN aan de kant van bergen aan Zee en zuidelijker de Kennemerduinen in. Discussies over bomen die hier niet zouden thuishoren, de dennen aan zee die zo geliefd zijn en beeldbepalend, een diertje dat terug moet komen als de dennen weg zijn. 

door Ed Bausch

Picknicken als lieflijk protest tegen bomenkap

De Duinstichting die alles uit de kast haalt, een College van Gedeputeerde Staten dat de vergunningen verstrekt, net als gemeenten, voor de grootschalige kap van bomen, in een tijd waarin ‘planten’ het parool is om de aarde te redden. Zondag kwamen 130 tegenstanders van de kap picknicken. Dat lijkt nog onschuldig vergeleken met vastlijmen aan bomen of hutten bouwen in de kruinen, met stalen kettingen vastgeketend. Gaat het daartoe komen in de Schoorlse en Bergense Duinen?

Dialoogtafel

Een deelneemster aan de picknick, naam bij de redactie bekend, legt iets heel anders op tafel: schoonheid. “Hoeveel duizenden bezoekers staan daar niet in het te kappen bos achter het Zeehuis van Bergen aan Zee, dat er aan zou moten gaan. Je komt misschien van het strand, komt dan door een stel en bijna magisch ogend dennenbos en kijkt dan vanaf de hoogte naar uitgestrekt kaal duinlandschap. Dat duinlandschap is mooi door het bos waar je staat. Dat bos is straks weg en dat is heel erg. Het speciale geluid van wind door dennen is straks weg. Hoeveel schilders kwamen hier niet om het beeld vast te leggen?” De duinstichting pleit op ander manieren voor behoud van de dennenbossen, of in ieder geval niet de grootschalige kap, die op de rol staat. “Het is nog niet verloren, in een juridisch traject. Wij twijfelen ook wel eens over de intenties van de bosbeheerders. Voor een hectare open gebied krijgen ze veel meer geld dan voor een hectare bos.” Hoe dan ook, er wacht taaie discussie. De pannenkoeken tijdens de picknick waren niet taai, de erwtensoep warmde harten. Inmiddels laat de gemeente weten dat zij op 28 maart in de Beeck in Bergen een dialoogtafel organiseert over het duingebied en de zorgen daar over. Nader bericht daarover volgt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding