Spelen met Taal op basisscholen in Egmond aan Zee

Algemeen
Kinderen gaan speuren
Kinderen gaan speuren (Foto: Adobe Stock)

EGMOND AAN ZEE - Leerlingen van basisschool De Branding en basisschool De Driemaster doen mee aan het project van Bibliotheek Kennemerwaard. Aan de hand van het prachtige boek van Charlotte Dematons speuren de leerlingen naar letters en doen ze taalspelletjes. Kinderen leren zo spelenderwijs nieuwe woorden. Ook worden zij door de consulenten van de bibliotheek uitgedaagd om thuis leuke opdrachten bij het boek te doen om zo hun woordenschat nog verder te vergroten. Bij het boek is een app en website beschikbaar, waardoor er ook digitaal gespeeld kan worden met taal.

De hoofdpersoon in het boek is de Letterdief, een grappig poppetje in een boevenpak met een rode rugzak. Hij verzamelt alle letters. Op elke pagina is namelijk de doelletter heel klein afgebeeld. Wie vindt de letter het eerste? De consulenten van de bibliotheek besteden in de klassen aandacht aan het boek en de Letterdief. Dit zorgt voor een extra prikkel bij de kinderen, herkenning en enthousiasme om thuis met de ouders verder met het boek aan de slag te gaan.

Zwerfsteentjes

In de week van 27 tot en met 31 maart maken de leerlingen één of meerdere zwerfsteentjes in de klas. Versierd met een letter en een tekeningetje. Op 28 maart na schooltijd is het startsein om op zoek te gaan naar de zwerfsteentjes die al in het dorp neergelegd zijn. De leerlingen krijgen een brief waarop de foto’s staan van de plekken waar de steentjes zijn verstopt. Zij kunnen hierop de gevonden letter en een voorwerp wat zij in de omgeving zien en met dezelfde letter begint opschrijven. Zij mogen nu ook hun eigen gemaakte steentjes ergens neerleggen, zodat deze door het dorp kunnen gaan zwerven!

Foto’s

Foto’s van de gevonden zwerfsteentjes zijn van harte welkom op alfabet@abchuis.nl. De ingevulde speurtocht mag tot en met woensdag 5 april ingeleverd worden bij
PostaanZee.

De makers

Het project is ontwikkeld door programmaconsulenten Femke Hofstede, Yvette van Tilburg en Lisanne Roersma, werkzaam bij Bibliotheek Kennemerwaard. De makers hopen van harte dat het project succesvol verloopt en het ook aangeboden kan worden aan andere geïnteresseerde scholen.

Meer informatie

Meer informatie over het project ‘Tel mee met taal’ is verkrijgbaar bij Femke Hofstede, programmaconsulent bij Bibliotheek Kennemerwaard. Zij is te bereiken op het emailadres: f.hofstede@bknw.nl.