Hoeve Overslot en Slotweg 44 in de steigers: start restauratie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - Met het zonnetje op de achtergrond klom wethouder Ernest Briët vrijdag 17 maart op de steigers om het bouwbord bij Hoeve Overslot en Slotweg 44 te onthullen. Hiermee gaf hij officieel het sein dat de restauratiewerkzaamheden van start gaan. “De historie van deze gebouwen gaat om zijn minst terug tot de 17e eeuw en het is heel bijzonder dat dit soort oude gebouwen in de Kop van Noord-Holland staan. De gemeente Bergen is hier trotse eigenaar van en we gaan ervoor zorgen dat alle restauratiewerkzaamheden passen bij het Rijks monumentale karakter van deze gebouwen.”

De gemeente wil van het Slotkwartier een aantrekkelijk gebied maken, waar de belangrijke geschiedenis van deze locatie en de betekenis ervan tot leven wordt gebracht. Buurvouw Kitty Hopman was ook bij de onthulling aanwezig en is blij dat er gestart wordt met de restauratie. “Wij wonen hier al sinds 1982 met zoveel plezier. Onze kinderen zijn hier opgegroeid en gingen vroeger mee op de trekker met de boer, met een touwtje om hun middel voor de veiligheid. En in de winter schaatsen op de Slotgracht. We hebben hier mooie herinneringen en het is zo’n unieke, prachtige plek. Dat moet gekoesterd worden.

Wat houdt de restauratie in?

Pronk Restauratie voert de restauratie uit en begint met het dak en de gevel van de hoeve. Later dit jaar volgt de binnenzijde. Daarna wordt Slotweg 44 gerestaureerd. Hier wordt de fundering verbeterd, de daken vernieuwd en geïsoleerd en de kozijnen en voegen gerestaureerd en vernieuwd. Er komen duurzame verwarmingsinstallaties. Verder wordt geluidsisolatie aangebracht in het gedeelte dat als kleinkunstpodium gaat worden gebruikt. Stichting Hafre blijft een deel van Hoeve Overslot gebruiken als kleinkunstpodium. Over de invulling van het overige deel van de Hoeve neemt het college binnenkort een besluit. Omwonenden worden het komende jaar op de hoogte gehouden van de werkzaamheden en besluiten die genomen worden.

Afbeelding