Wethouder Briët gaf startsein voor restauratie Hoeve Overslot

Algemeen
De wethouder heeft zojuist het bord onthuld en daarmee de start gegeven aan de restauratie
De wethouder heeft zojuist het bord onthuld en daarmee de start gegeven aan de restauratie (Foto: Ed Bausch)

EGMOND AAN DEN HOEF-“Een witte helm geeft aan dat je niet een van de bouwers bent, die dragen een gele helm.” Maar hij stond daar wel vorige week vrijdag, samen met bouwers, op de steiger die de komende maanden om Hoeve Overslot heen staat. Wethouder Ernest Briët sprak een gezelschapje toe vanaf de steiger. “Het is onderhoud, restauratie en verduurzaming inéén. Dat levert straks een mooi nieuw podium op voor de stichting Hafre.” Daarmee doelt hij op nummer 42, daar in dat schitterende gebied van Slotkapel, kasteelruïne en de tegenoverliggende panden, van waaruit ook ooit de gemeente ‘Hoef’ werd bestuurd. Gerealiseerd was al eerder Huys Egmondt, dat hard werkt aan het werven van financiële bijdragen om mooie, aansprekende tentoonstellingen te kunnen samenstellen.

door Ed Bausch

Weer een stapje in het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef

Over nummer 44 is nog discussie: kunnen de Wunderkammer en het Schelpenmuseum blijven of komt er een horecavoorziening? Een extern bureau onderzoekt de diverse opties, waaronder de wens van de zeven bij het Slotkwartier betrokken stichtingen en de wethouder verwacht in april met nieuws daarover te komen. Niet alle kopstukken van alle stichtingen beleefden met de wethouder de start van de renovatie. “Ja, het is een heel traject, en dat begrijp ik ook wel. Maar samenwerking is een doel en ook het noodzakelijke middel om het Slotkwartier de toekomst te geven die het verdient. En in die samenwerking moet niemand te groot of te klein zijn.”

Rijksmonumentaal Ensemble

De wethouder roemde weer het Ensemble van gebouwen, en de Ruïne, in het Slotkwartier. “Het is internationale allure, hier, met een enorme en betekenisvolle geschiedenis. Met de restauratie onderstrepen we hoe graag we ook als gemeente willen dat er een goed programma komt voor het gebied. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk en de Provincie, die de kans zien, naast de noodzaak, om de panden te restaureren en te verduurzamen.” Briët noemde speciaal Pronk Bouw uit Warmenhuizen, dat een hoogwaardige restauratietak heeft. Daarna was er koffie met koek in Huys Egmont om een nieuw stapje te vieren op weg naar het doel: een landelijk aansprekend Slotkwartier. “Bussen met toeristen hoeven niet zozeer te komen, de kracht hier zit hem in de opeenstapeling van kleinschaligheid. Maar meer reuring is echt gerechtvaardigd en ook nodig.”

 Wethouder Briët wijst naar de trotse glorie achter hem: Hoeve Overslot