Voor de achtentachtigste keer naar de film

Algemeen
Net gearriveerd in Cinebergen voor weer een film. Rechtsachter staand Joanneke van Zadelhoff
Net gearriveerd in Cinebergen voor weer een film. Rechtsachter staand Joanneke van Zadelhoff (Foto: Ed Bausch)

BERGEN-“Gewoon een mooi getal, 88”, zegt Joanneke van Zadelhoff. “Maar gewoon is eigenlijk ook wel heel bijzonder.” Als regiocoördinator van de stichting Vier het Leven vertelt ze hoe bijzonder het is dat er ook in heel Noord-Holland vrijwilligers klaar staan om ouderen die anders niet zo gauw op pad kunnen op te halen en naar het theater, het museum of een bioscoop te brengen. In Cinebergen, ‘ook wel de zwarte schuur’ werd vorige week vrijdag gevierd dat het al de 88ste keer was dat een groep via Vier het Leven te gast was in het filmtheater.

door Ed Bausch

Vier het Leven maakt uitjes mogelijk

Joanneke stapte in december vanuit marketingfuncties over naar de stichting Vier het Leven en werkt vanuit Haarlem aan het samenbrengen van vrijwilligers en mensen die graag eens ergens heen gaan. Ze legt de contacten met de locaties. “Cinebergen is voor ons echt een fijne partij. De medewerkers kiezen fijne films uit, we hebben hier een makkelijke binnenkomst en een grote tafel waar we met elkaar kunnen zitten, vooraf en in de pauze.”

Ontzorgen

“Onze stichting betaalt gewoon de kaartjes, de ouderen betalen de kosten daarvan aan ons, met een opslag voor parkeergeld en wat organisatiekosten. De vrijwilligers mogen natuurlijk ook mee naar de voorstelling en hebben ook de ruimte om drie kennissen mee te nemen, die betalen wel gewoon hun kaartje. Die kunnen zo ook kennismaken met hoe wij de bezoekers ontzorgen en hoe fijn die het hebben, hoe blij ze zijn om er even uit te zijn, anderen te ontmoeten. Dat is allemaal zó waardevol.”

Eerst even naar de kapper

“De stichting ontvangt geld van gemeentes en van donateurs, maar zeker ook van goede-doelen-organisaties als de Vriendenloterij en de Postcodeloterij. De gemiddelde leeftijd van onze bezoekers is 83, sommigen gaan speciaal voor een voorstelling nog even naar de kapper, zo belangrijk is zo’n uitje.” In Cinebergen keek het gezelschap in een verder met ‘gewoon publiek’ uitverkochte zaal naar de acteerprestaties van onder meer Tom Hanks in ‘A man called Otto’. En die veel heel goed in de smaak. “Cinebergen doet dat heel goed.” Wie ook eens uit wil kan kijken naar de mogelijkheden op de website van Vier het Leven. “Dan vul je je postcode in en dan zie je het aanbod in de eigen regio en hoe alles in zijn werk gaat.” 

Wie zich wil aanbieden als vrijwilliger voor een dankbaar dagdeel kan zich ook melden op de site: 4hetleven.nl.