Donkere wolken boven cultuurpaleizen

Algemeen
Taverne in de ochtend: wordt de donkere wolk misschien toch nog lichtblauw?
Taverne in de ochtend: wordt de donkere wolk misschien toch nog lichtblauw? (Foto: Ed Bausch)

SCHOORL/BERGEN - Het ene, de Taverne in Bergen, is al decennialang een icoon, een landelijk begrip zelfs. De voormalige paardenstal achter de Rustende Jager heeft als café en uitgaansgelegenheid al diverse uitbaters gekend. Misschien wel de beste daarvan staat nu al een flink aantal jaren aan het roer: Steef van Leeuwen. 

door Ed Bausch

Hij heeft van zijn vroegere werk, bandjesplugger, een enorm netwerk overgehouden, dus het is een stoet aan musici en voordrachtskunstenaars die het publiek komt vermaken. En daarnaast heeft hij zijn eetcafé middenin de samenleving geplaatst: iedereen is er wel welkom voor repetities, voor klaverjassen, de beste daghap van het dorp en wat niet meer. En hij startte zelfs een buitenfestival aan de rand van het dorp. Maar een kil bericht was zijn deel: opzegging van de huur, weliswaar per februari volgend jaar. Van Leeuwen is ongelooflijk blij met de ruim 6000 steunbetuigingen die hij in korte tijd kreeg, maar wil toch voorzichtig zijn, zijn weg zoeken in gesprek met de verhuurder, die er een heel ander soort zaak in zou willen vestigen. Kijken of de donkere wolk misschien toch een lichtblauwe kan worden.

Klein Zwitserland

Heel erg spannend is het ook voor Galerie Klein Zwitserland aan de Duinweg vlak voor Schoorl. Harold van Geerestein en zijn partner beheren het pand nu al enige jaren antikraak. Nee, nog geen decennia, maar wel met een magnetische kracht en grote betekenis. Ze hebben er een geweldig paleis van gemaakt met ruim vijftig kunstkamers, die kunstenaars uit de hele regio een heel dankbare plek geven met wisseltentoonstellingen en goede mogelijkheden tot verkoop. Harold dacht dat het nog wel een tijd zo zou kunnen, omdat de markt niet zo heel gunstig is voor zulke panden, ondertussen denkend en werkend hoe ze hun succesformule zouden kunnen voortzetten. Graag in Schoorl, waar misschien wel mogelijkheden zijn in vernieuwing van het centrum. Schoorl dat, met Groet, ook een enorme historie heeft in literatuur en kunsten, dat mag niet worden onderschat. En Galerie Klein Zwitserland actualiseert die geschiedenis. Maar nu heeft de Buch-werkorganisatie haar oog op het pand laten vallen om vluchtelingen uit Oekraïne te gaan huisvesten. Er zijn al een tijdje gesprekken gaande met de verhuurder om in het voormalige zorggebouw 85 tijdelijke woningen te scheppen.

Mogelijkheden voor College?

Het College van B en W stelde zich dinsdag in het pershalfuurtje voorzichtig op. Burgemeester Voskuil was formeel over Klein Zwitserland: de huidige situatie is anti-kraak, wij spreken met de verhuurder. Wethouder Briët wist van de bedreiging voor het voortbestaan van de Taverne en zal een gesprek aangaan met de uitbater, op diens verzoek. Of een gemeente in deze kwesties een rol kan spelen? Tsja, ondersteunen van passie, van ondernemingskracht van de taverne en galerie Klein Zwitserland zou toch wel het minste mogen zijn. Want het zijn belangrijke en geliefde steunpilaren, daar in Schoorl en Bergen, cement tussen de stenen. Donkere wolken kunnen overdrijven…