Kees de Bakker vertelt...

Column
Joke Volkers
Joke Volkers (Foto: Aangeleverd)

‘Nederland is een van de minst bosrijke landen van Europa, alleen Malta en IJsland hebben nog minder bos. Slechts zo’n 10% van Nederland is bos. De laatste tien jaar zijn er ook meer bossen gekapt dan dat er nieuwe bijkwamen: Nederland kapt zelfs relatief meer dan er in Brazilië jaarlijks gevonden worden.’ Deze tekst is de intro van een persbericht van het BNNVARA-tv-programma Zembla dat donderdag 22 april om 20 25 uur wordt uitgezonden op NPO 2. Gast daarin is de uit Groet afkomstige bosbeschermer Joke Volkers die in de uitzending zegt: ‘Als wij er niet voor geknokt hadden, dan waren deze kapplannen allemaal doorgegaan!’ Joke, 69 jaar zet zich al bijna vijf jaar in voor het behoud van de vier bossen in de Schoorlse Duinen: het Baaknolbos, Frederiksblink (Frederiksbos), het Dr. Van Steijnbos en het Leeuwenkuilbos.

Joke Volkers uit Groet in Zembla

In november 2016 was Joke de initiator van de oprichting Schoorlse Bos moet Blijven, in januari 2017 omgezet in de Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied, kortweg Duinstichting, waar zij ruim twee jaar lang voorzitter van was. Het Schoorlse team heeft tal van voorlichtingsmiddagen en avonden georganiseerd en verzorgde ludieke acties om de aandacht van de boskap onder de bevolking te brengen. De petitie die was gestart had al snel vele ondertekenaars, inmiddels staat de teller op 34.400 ondertekenaars. Omdat provincie en Staatsbosbeheer halsstarrig vasthielden aan de te kappen bossen, is de latere voorzitter Jan Engelbregt, in een laatste mogelijkheid om de kap te stoppen, een Burgerinitiatief gestart. Dankzij de burgers konden er 8.570 geldige ondertekeningen overhandigd worden aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Uit dit Burgerinitiatief is een compromis gekomen om tot de kap van een gedeelte van één bos over te gaan en de gevolgen hiervan te monitoren. Pas als alles in kaart is gebracht in samenwerking met de stichting om te kijken of de kap het beoogde doel tot gevolg heeft, zal al dan niet besloten worden tot verdere kap of juist niet! De stichting kan nog lang niet op haar lauweren rusten, de bossen zijn zeker nog niet in veiligheid gesteld en ook de Baaknol wordt slechts ‘in principe’ niet gekapt. Daar is dus helaas geen harde afspraak over gemaakt kunnen worden.

Joke schreef ook samen met Jan Engelbregt het voorwoord en een artikel in het boek Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Groet – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis. Van Dis was samen met Saskia Noort en Jacob Vis een van de aanbevelers van het Burgerinitiatief van de Duinstichting. Inmiddels heb ik zelf als voorzitter van de Duinstichting diverse keren overleg gehad om van de Schoorlse Duinen een Nationaal Park te maken met daarbij Nationaal Park De Veluwezoom voor ogen waar de natuur de natuur wordt gelaten. Dit plan voor een Nationaal Park is ondersteund door het College van Bergen en de laatste heeft dit voorstel ingediend bij de provincie. .

In het kader van de ontbossing die in heel Nederland plaatsvindt en waarvoor het Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming is opgericht, heeft Joke de projectmanagers van de Bossenstrategie door het Schoorlse gebied geleid omdat ze vond dat ze moesten zien wat ze van achter hun tekentafel achteloos willen vernietigen. Eerder ontving ze in de Schoorlse duinen al gemeenteraadsleden, wethouders en nu dan journalist Jos van Dongen van Zembla.

Het persbericht van Zembla dat researcher Pamela Kalkman mij stuurde besluit dat er niet alleen boskap is want: ‘Daar komt verandering in, zo kondigde minister Schouten aan met de presentatie van de Bossenstrategie eind vorig jaar. Als onderdeel van het klimaatakkoord zullen Rijk en provincie 10% bos bijplanten. Dat zijn zo’n 150 miljoen nieuwe bomen en dat al binnen 10 jaar. Dat is goed nieuws, want bos is belangrijk voor de opslag van broeikasgassen, de biodiversiteit, de kwaliteit van ons lucht en water en is bovendien een bron van ontspanning. Maar klopt dit ‘meer bos’ wel? Zembla onderzoekt: Wat komt er van de beloften van de demissionaire minister terecht?’ Kijken dus naar Zembla aanstaande donderdag!