Rubriek: Uit het College van B&W

Column
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag. Na hun vergadering van dinsdag 1 juni gaven Burgemeester en Wethouders, nog steeds digitaal, een toelichting over een aantal van hun besluiten.

DOOR: ED BAUSCH

Burgemeester Rehwinkel is die middag een van de sprekers op een dit jaar noodgedwongen nog bescheiden herdenking van ‘Kamp Schoorl’. “Het kan nu helaas alleen voor een kleine kring van genodigden, zegt de burgemeester. Maar we staan wel stil bij het drama, dat Tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Kamp Schoorl 1900 mensen op transport zijn gesteld naar Mauthausen, waarvan er 1.000 niet zijn teruggekeerd. De burgemeester hecht er aan toch iets te doen en wil volgend jaar graag weer scholieren bij de herdenking betrekken, bij het monument aan de Schoorlse Oorsprongweg. Nu is het ook te volgen op https://youtu.be/12_G7MjS140.

Woningbouw Delversduin Egmond aan den Hoef

Na de zes weken ter inzagelegging waren er 48 zienswijzen ingediend aangaande de woningbouw in dit gebied. Vervolgens heeft wethouder Klaas Valkering met zijn medewerkers veel gesprekken gevoerd met omwonenden in Egmond aan den Hoef. “Dat heeft rust gebracht en nu presenteren we een plan waarin we 162 woningen kunnen realiseren. Daarbij zijn de randen groener en er is meer doorzicht behouden naar de omgeving. Er komt ook een watergang en een speelplaats.” Valkering benoemt ook een heel bijzonder aspect: “Alle woningen, ook die in de vrije sector, worden eerst aangeboden aan belangstellenden uit de drie Egmonden. Dat is een nadrukkelijk wens uit de kernen en die willigen we van harte in. Zoiets is niet gebruikelijk maar het komt wel vaker voor. En we vinden het nu ook nodig, gezien de woningnood. Als gemeente hebben we ook bepaald dat de sociale huurwoningen de eerstkomende 20 jaar ook ‘sociaal’ blijven. We gaan echt veel meer regie nemen op de woningmarkt.” 30% van de te bouwen woningen wordt sociale verhuur, via Kennemer Wonen, 20 % wordt middenhuur en middenkoop en de rest is vrije sector. 8 juli bespreking in de gemeenteraad. Start is gericht op najaar. “Er zijn al honderden aanmeldingen, waarvan 350 alleen al uit De Egmonden. Dat zegt wel iets over de nood en de wens om in de eigen gemeente of kern te kunnen blijven.”

Woningbouw Bergen BSV-terrein

“152 woningen, in een groene omgeving en een duurzame situatie. Win-win.” Wethouder Valkering is enorm blij dat de Commissie bestemmingsplannen 15 juni over het bijgestelde ontwerp gaat spreken. “Na de laatste periode van ter inzage legging zijn er geen zienswijzen meer ingediend voor het woningbouwplan voor een flinke uitbreiding van het gemeentelijke woningbestand met 110 appartementen en 42 grondgebonden woningen.” Kennemer Wonen gaat er 76 sociaal verhuren. 44 komen er in de klasse middenhuur en 32 woningen komen te koop voor maximaal 400.000 euro. “Begin 22 hopen we te kunnen beginnen met deze grote stap.”

Rust teruggebracht in Centrum Bergen

Het lijkt dit College te gaan lukken: 6 juli spreekt de gemeenteraad over een nieuw plan voor de zogeheten Harmonielocatie in centrum Bergen. “Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga samen.” Dat zijn nu de woorden van de Bewonersvereniging Bergen Centrum en de Stichting Mooier Bergen. Wethouder Valkering: “Door samen te werken met de inwoners hebben we de rust teruggebracht in centrum Bergen. We gaan van Mooi, naar Mooier naar Mooist. Het plan heeft nu een lokaal karakter met veel groen. Bergens Harmonie zit er in en ook een parkeergarage die de parkeerdruk in het dorp kan terugbrengen. Een supermarkt is expliciet uitgesloten. Wel komt er detailhandel, dienstverlening, veertig % sociale woningbouw en ruimte voor sociaal-maatschappelijke activiteiten.” Na de zomer kan iedereen over een aantal concrete invullingen meepraten met het team Plannen en Projecten via info@bergen-nh.nl. De gemeente hoopt dan eind van het jaar een stap te kunnen zetten met een ontwikkelaar die volgens de opdracht wil bouwen. “Het plan levert nu geldelijk misschien minder op, maar over een paar zal het maatschappelijk rendement veel hoger zijn”, aldus een trotse Klaas Valkering.

Schilderij Egmondse vissersvrouwen

“We moeten het zien als een unieke, eenmalige situatie. De Raad gaf ons de opdracht om te kijken hoe we kunnen bijdragen om het schilderij uit 1925 in het Museum van Egmond te krijgen.” Cultuurwethouder Antoine Tromp gaat nu op basis van de motie van de Raad een voorstel doen. Het aankoopbedrag is 25.000 euro en er zijn ook al particuliere donaties toegezegd om deze kans niet voorbij te laten gaan.