Afbeelding
Foto: aangeleverd
Column HVB

Verlichtingsavond

Column

Het is weer de tijd van Lichtjesavond, of Verlichtingsavond zoals de officiële naam luidt. Dat vrolijke, gezellige zomerfeest waarbij u uw tuin of de gevel van uw huis kunt aankleden met lampjes, waxinelichtjes of kaarsen. Als bezoeker wandel je op je gemak langs al het creatieve werk, soms een compliment uitdelend aan of een bewonderende blik werpend naar de betreffende bewoners, die een beetje trots in een stoeltje de complimenten in ontvangst nemen. Vanzelfsprekend gaat het feest pas goed leven als de duisternis begint in te vallen, vooral ook omdat de straatverlichting voor de gelegenheid is uitgeschakeld. Het geschuifel van de menigte kijkers door de donkere straten, het stemniveau daarbij automatisch gedempt, en de grote variëteit in verlichting, zorgt er voor dat er soms een haast surrealistische sfeer ontstaat. Een tijd lang waren er zelfs mooie prijzen te winnen in de categorieën Huisverlichting, Tuinverlichting en Straatverlichting. Bijgaande foto toont de prijswinnaar uit 1991 in de categorie Gevelverlichting, de stolpboerderij en voorheen oude smederij in de Sint Antoniusstraat waar Joop en Thea Leijen toen pension Travaille runden. In de categorie Tuinverlichting was dat jaar de eerste prijs voor de familie Out op de Breelaan 20 en in de categorie Straatverlichting ging de eerste prijs naar de Stroomerlaan. De feestelijke uitreiking van deze prijzen werd gedaan door Henk Jellema, in die tijd voorzitter van de VVV, in het restaurant De Vlieger, tegenwoordig Bergen Binnen. U kunt verder alles lezen over feestelijkheden in Bergen door de jaren heen in ons jubileumboek ‘Feest en Vermaak in Bergen’. Te verkrijgen voor € 9,95 bij de boekhandel of via onze webwinkel (www.hvb-nh.nl).

Inmiddels is bekend geworden dat is besloten Lichtjesavond dit jaar opnieuw niet door te laten gaan. Dit stukje helpt ons dan in ieder geval herinneren wat voor een bijzondere avond Lichtjesavond kan zijn.

Theo de Graaff, Historische Vereniging Bergen

Afbeelding
Twee egelhuisjes naar Hotel Blooming Bergen Algemeen 24 nov, 12:41
Afbeelding
Film van de Week: Emily Algemeen 24 nov, 11:11
Afbeelding
Actie ‘Geef je warmte door’ Algemeen 24 nov, 09:33
Afbeelding
Eerste exemplaar voor wethouder Ernest Briët Algemeen 24 nov, 09:29
Afbeelding
‘Melodieus, daar houden wij van’ Algemeen 24 nov, 09:06
Afbeelding
Voetganger aangereden in Bergen 112-nieuws 23 nov, 18:10
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 23 nov, 17:33
Afbeelding
Fietsster aangereden op rotonde in Bergen 112-nieuws 23 nov, 16:39
Afbeelding
Einde voor Hooiberg aan Van Reenenpark Algemeen 23 nov, 11:03
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Sinterklaas komt aan met de reddingboot Algemeen 22 nov, 15:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.