Rubriek

Uit het College

Column
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates Foto: Pexels.com

BERGEN - Afgelopen dinsdag gaven burgemeester en wethouders, nog altijd digitaal, toelichtingen op de volgende punten.

door Ed Bausch

Kavelruil in Schoorldam/Groet

Een flink aantal partijen was betrokken met een ruil van kavels die verschillende voordelen heeft opgeleverd in het gebied centrum Schoorl, Schoorldam, Groet. “Boeren kunnen nu hun landerijen makkelijker bereiken, hoeven veel minder gebruik te maken van de openbare weg. Natuurorganisaties hebben gebiedjes kunnen koppelen en in het algemeen is deze verkaveling goed voor de waterhuishouding”, zegt wethouder Arend Jan van den Beld. Meer hierover elders in deze krant.

Kerkenvisie

De gemeente doet, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een inventarisatieronde langs de 35 kerken en kloosters in de gemeente. “Het kan zijn dat niet alle gebouwen voor de eredienst of als klooster dienst kunnen blijven doen en dan kun je voor onvoorziene bestemmingswijzigingen komen te staan. We horen nu graag van de diverse kerkbesturen hoe zij de toekomst van hun gebouw zien. Het zijn natuurlijk vaak gekoesterde en beeldbepalende gebouwen in de diverse kernen, die vaak ook een brede gemeenschap dienen”, aldus wethouder Van den Beld. Meer hierover elders in de krant.

Parkeervergunningen

Wethouder Erik Bekkering heeft zichzelf in de zoom-setting van de persinformatie voor de gelegenheid geposteerd voor een groot affiche met ballonnen. Hij wil er mee uitdrukken dat enkele onderdelen van zijn portefeuille mooie voortgang maken. “Reeds de helft van de te verwachten digitale aanvragen voor parkeervergunningen is al binnen. En we merken ook dat de hulp die wij bieden aan mensen die minder digitaal vaardig zijn goed werkt. Het zijn de vergunningen voor inwoners, bezoekers, de toerismesector en recreanten. Waar nodig verlenen we maatwerk en ik heb alle hoop dat alles ruim voor 1 maart geregeld is en dan hebben we een flinke stap gezet.”

PMD-containers

Plastic, Metaal en Drinkpakken. Maandag werd daar de eerste rolcontainer daarvoor uitgedeeld. Het gaat om 11.000 containers, die eens in de drie weken gaan worden geleegd door HVC. Het zijn de gebruikelijke containers, maar dan met een oranje deksel. Bij ‘metaal’ moet worden gedacht aan blikjes, niet grote brokken metaal. Wat in de containers wordt verzameld dient als grondstof voor producten als bermpaaltjes, broodtrommels, pannen, kranten, plastic flesjes, onderdelen voor fietsen en vliegtuigen. “Hergebruik is de toekomst. We hopen dat door deze containers nog minder plastic en dergelijke bij het restafval terecht komt, dat kost alleen maar geld en je hebt er niks aan”, zegt wethouder Bekkering.