Rubriek: Uit het College

‘Beeldbepaling in erfgoed alle kernen’

Column
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates Foto: Pexels.com

BERGEN - Misschien voor de laatste keer digitaal gaven Burgemeester en Wethouders dinsdag weer een toelichting op enkele besluiten.

Burgemeester Lars Voskuil toonde zich verheugd over de versoepelingen voor de horeca en de cultuur. “Dat is een begin en we hopen dat er snel nog meer ruimte komt, want daar snakken we allemaal naar.

Wethouder Arend Jan van den Beld merkt hoezeer inwoners meeleven en mee willen denken over hun omgeving en de panden die daarin beeldbepalend zijn. “Het is daarom echt nodig, dat vindt het College ook, om te komen tot een beleid voor erfgoed en monumenten, waarmee je in deze tijd uit de voeten kunt. Een beleid dat voor iedereen begrijpelijk zal zijn, met respect voor de historie en voor de items van deze tijd, zoals verduurzaming, de energietransitie. Maar zeker, gevoel voor historie en behoud van fraaie panden leeft enorm in alle kernen. Daarom werken we, middels pilots, aan nieuw beleid. Dat komt dan in de nieuwe gemeenteraad, die van na de verkiezingen in maart, aan de orde.” De wethouder wil een beleid dat niet knelt. Dus achter de gevel komt er minder regeldruk, dat is de gedachte. Maar het straatbeeld wordt dus wel heel belangrijk. “Dat kan een hele straat zijn, bijvoorbeeld de Zuiderstraat in Egmond aan Zee, of ensembles van beeldbepalende panden aan het Van Reenenpark in Bergen, of het pensiongebied daar aan de Breelaan.”

Vergunning afgegeven voor sloop Bakemaflat Bergen

Wethouder Klaas Valkering memoreert het afgeven van een sloopvergunning van de Bakemaflat aan het Plein/Breelaan in Bergen. “Die markeert dan de start van de nieuwbouw in dat deel van het centrum. De sloopvergunning ligt ter inzage. Het is nu tijd voor resultaat na zo heel veel jaren van plannen maken. Na de sloop zal de ontstane ruimte deze zomer de mogelijkheid bieden voor een tijdelijk horecaplein en na de zomer hopen we dan te beginnen met bouwen.” Botbouw wil er twee gebouwen neerzetten. “Een met 20 appartementen en een met 9 appartementen. Op de begane grond is ruimte voor horeca en winkels. De gebouwen gaan een parkeergarage delen voor de bewoners en de ondernemers. Het is de bedoeling dat er ook pleinruimte ontstaat aan de hoek Plein/Breelaan.”