7 vragen aan: Solita Groen-Bruschke (GroenLinks Bergen)

Column
Solita
Solita Foto: aangeleverd

BERGEN – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Bergen, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Solita Groen-Bruschke (GroenLinks Bergen).

Vertel eens iets over jezelf! En wat betekent Bergen voor jou?

Bergen betekent voor mij ook Egmond en Schoorl! Iets over mijzelf? Ik ben geboren in Egmond aan Zee en daar zijn we gewend de dingen te benoemen, recht zoals ze zijn. Werkend voor de ‘oude’ Duinstreek heb ik mijn liefde voor de andere dorpen ontdekt. De gemeente is zo enorm veelzijdig dat ik er niet op uitgekeken raak en nog steeds telkens iets nieuws ontdek. Vooral als je in gesprek bent met inwoners!

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?

Sommige mensen zeggen over mij dat ik te lief ben voor politiek. Hoewel ik een onverwoestbaar positief persoon ben, weten -tot nu toe- alleen insiders dat ik ook een enorme spinnenkop kan zijn….En ik ben enorm trots op de leden, raadsleden, commissieleden en ons campagneteam van GroenLinks. Iedereen werkt enorm hard maar altijd is er een heel goede sfeer in ons team.

Wat gaan jullie als eerste aanpakken bij winst?

Participatie. Het is woord dat zo vaak misbruikt wordt dat het zijn kracht heeft verloren. Maar bij GroenLinks geloven we niet in nimbys (mensen die niet willen dat in hun uitzicht wordt gebouwd) Wij allen bij GroenLinks zijn ervan overtuigd dat als je inwoners een kans geeft om echt te mogen meebeslissen, het vertrouwen in de lokale politiek verbetert. Daarbij hoort ook afspraken nakomen en zaken in de openbaarheid bespreken. Ook als het niet zo gaat als betrokkenen wensen.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?

De klimaatproblemen. En dat is zo veelomvattend: van duurzame energie, auto’s versus fietsers en wandelaars, parkeren en toerisme tot zonneweides of windturbines of toch andere energievormen? Om het unieke groene karakter van onze dorpen te behouden voor de toekomst wil GroenLinks gezamenlijk met de jeugd, ondernemers, huidige bewoners, agrariërs, natuurorganisaties en milieugroepen samenwerken. We wonen echt in de mooiste gemeente van Nederland. Dat trekt mensen hier naartoe. Daar mogen we trots op zijn. Reden temeer om vooral samen aan behoud en verbeteringen te werken.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…

Dat we bij onze besluiten mensen, natuur, landschap en generaties na ons blijven meewegen. Open en eerlijk zijn over besluiten en hoe die tot stand komen, is een principe waar GroenLinks niet van afwijkt. Oftewel: doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Onze natuur, onze kunst en cultuur, bezielend en inspirerend, verdienen het beschermd te worden, gelijkwaardig te zijn aan onze economie, onze materiële voorzieningen. Tot slot staat GroenLinks voor een inclusieve samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt.

Eerlijk, duurzaam en groen. Dat is GroenLinks Bergen, natuurlijk!