Rubriek ‘Lezers Schrijven’

Hypocriete Bergense Politiek

Column
Lezers Schrijven
Lezers Schrijven Foto: Stockphoto

In de rubriek ‘Lezers Schrijven’ gaat (Oud-)journalist Peter Stuvel, Te Egmond-Binnen, in op actualiteiten in de Bergense politiek.

Toeval bestaat inderdaad niet. Uitgerekend de dag (maandag 28 februari) waarop de Alkmaarsche Courant publiceert dat de gemeente Bergen jaarlijks ruim een half miljoen euro kwijt is aan wachtgeld voor tussentijds vertrokken of weggestuurde incompetente wethouders, krijgen honderden inwoners van die zelfde gemeente het bericht dat ze –vaak grof- gekort worden op hun huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). En dat zonder enige verdere toelichting. Pogingen om telefonisch opheldering te verkrijgen bij de afdeling van de gemeente Bergen die gaat over de WMO stranden voortdurend op meer dan een uur wachttijd. Kortom, dat noemt men ontmoedigingsbeleid.

Die kortingen liegen er niet om. Mensen verliezen meer dan de helft of zelfs alle ondersteuning die ze al heel lang krijgen. Tja, denk je dan al gauw: die wachtgelden voor die mislukte wethouders moeten toch weer ergens mee gedekt worden. En wie pak je dan? Juist ja, de mensen die het vanwege ernstige ziekte en/of fysieke beperkingen moeten hebben van huishoudelijke ondersteuning. Maar ook de mensen, in dienst van de organisaties die de maatschappelijke ondersteuning gestalte geven, zijn straks de dupe. Want dit gaat natuurlijk evident werkgelegenheid kosten. Ook voor werknemers uit de Egmonden, Bergen en Schoorl. Maar daarvan zal de gemeente Bergen niet wakker liggen. Die bespaart lekker flink op de WMO en tja, WW-geld komt nu eenmaal uit een ander potje…

Dit alles staat in schril contrast met de in de BUCH-gemeenten onlangs huis aan huis verspreide brochure “ZORG & ondersteuning”. Het voorwoord daarin van Antoine Tromp, wethouder in de gemeente Bergen, klinkt vals en hypocriet, want hij wist natuurlijk al lang voor het uitgeven van die brochure dat er ongekend hard bezuinigd zou gaan worden op de uitvoering van de WMO. “We houden scherp in de gaten dat de kwaliteit van onze dienstverlening van hoog niveau is. Voor u als inwoner is het belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig te (blijven) wonen of mee te kunnen doen”, zo schrijft hij in de brochure. Mooie woorden, holle frasen, keiharde leugens. Want hoe anders is de praktijk.

Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen dan ook een goed moment voor reflectie bij de kiezers. Welke partijen leveren in de BUCH-gemeenten de wethouders voor de WMO en hoe kijken andere politieke partijen tegen de ingrijpende bezuinigingen aan? In de gemeente Bergen wordt in elk geval de rekening voor falend politiek handelen door achtereen volgende colleges neergelegd bij de gewone burger. Met de op handen zijnde verkiezingen is het raadzaam om als kiezer nauwkeurig de beloftes van politieke partijen te analyseren en vooral te stemmen op een partij die het Sociaal Domein echt een warm hart toedraagt. Al heeft de praktijk al lang geleerde dat verkiezingsbeloften amper wat aard zijn.

Tenslotte. De gemeente Bergen is wel in staat geweest een gelikte brochure uit te brengen over Zorg en Ondersteuning, maar laat het vervolgens aan anderen (bijvoorbeeld T-Zorg in Wognum) over om de door de WMO-ingreep gedupeerden in te lichten. Wat een lafbekken bij de gemeente. En dit is helaas nog maar één voorbeeld van falend beleid in de Bergense politiek.

(Oud-)journalist Peter Stuvel, Te Egmond-Binnen,