Afbeelding
(Foto: Archief RM)
Rubriek: ingezonden door..

‘Alsjeblieft, offer niet de weinige openbare ruimte op’

Column

Sinds ik hoor over de sloop van het Bakema-complex, de woonflat op palen, het voormalige VVV-gebouwtje, de overkapte gebiedjes, de witte winkelstrip met de brede luifels (NB even schuilen bij regen, hittestress) in twee delen, denk ik maar steeds: wat vreselijk zonde zou dat zijn. Wat heeft Bergen geluk met zo’n landelijk gezien uniek vormgegeven centrum! Met luchtigheid, licht van kleur, met speelse doorgangen en met ruimte voor echt hoge bomen, als voorbodes van de bomen in al die laantjes.

Architect Bakema heeft het destijds heel goed gezien: licht en lucht in het centrum, verblijfsruimte voor alle toeristen, nu nog veel meer dan toen, en voor de inwoners uit de kernen. De Egmonden en Schoorl hebben gelukkig fijne pleinen, waar iedereen kan verpozen, waar iets kan plaatsvinden. Dan moet dat in de kern Bergen toch ook kunnen? De onlangs gepresenteerde tekeningen zijn volkomen hap-snap en gaan veel stuk maken voor decennia. Wat zou dat zonde zijn.

Zet een streep door Koningsdag, zoals die nu zo geweldig vorm heeft in Bergen, zet een streep door dansen bij Jazz&sail, vergeet struinen langs een ruime keuze aan boeken of plantjes, of gewoon met vriende wat rustig verpozen. Vergeet het als dit wordt gebouwd: het wordt balanceren tussen steeds verder vooruit geschoven terrastafeltjes en dicht langs de stoep voorttrekkend verkeer (NB de enige doorgang naar die andere parel: de zee). De kern Bergen, maar net zo goed de andere kernen hebben een naam en een traditie hoog te houden. Hier is het anders, tegen de duinen aan, met een aansprekende geschiedenis. Wees welkom! Nou, biedt dan ook de bijbehorende en broodnodige verblijfsruimte.

Er valt veel geld te besparen als je denkt vanuit wat er is. Er valt makkelijk veel te actualiseren en toe te voegen. Zonder dat voor jaren de boel overhoop ligt. Mijn voorstel: 1. Poets de Bakemaflat op, koester die leuke trap, laat ieder kwartaal een kunstenaar de dan wit gestucte klinkerwand aan de Breelaankant beschilderen, laat een electronische muurkrant lopen op de witte strip aan de Jan Oldenburglaan, schoon de omgeving op en leg zacht gekleurd plaveisel neer, behoud de prachtige bomen. 2. Herstel of herbouw waar nodig de Bakema-winkelstrip tot aan het voormalige bankgebouw. Plaats er aan de oostkant een zaal op. Dat kan heel makkelijk een casco-rechthoek zijn. Denk je in: er kan worden gedanst, geëxposeerd, er kunnen bijeenkomsten plaatsvinden, presentaties, concerten, kleine voorstellingen. Bergen mankeert, iedereen weet het, een goede zaal. Gewoon aan de straatkant een lange glazen wand, lekker transparant: daar is het feest, daar is samenkomst.

Offer de beperkte vrije ruimte voor allen niet op voor een paar mensen die gaan profiteren. Een centrum is er voor iedereen en in de kern Bergen kunnen dat veel mensen zijn, met de toeristen waar we immers allemaal van leven. Kom op, laten we even goed nadenken met elkaar en dan de ontwikkelaar de eer geven zijn naam te verbinden aan iets fijns voor minstens 50 jaar. Alsjeblieft, dit plan niet doen, graag uitgaan van wat er is en toevoegen wat nodig is. Ik wil graag onbetaalde tijd geven om mee te denken.

Ed Bausch

Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:40
Afbeelding
Mens en blinkerds Column HVB augustus 8 aug, 12:43
Afbeelding
Reuzenrad keert deze zomer nog terug in Egmond Algemeen 8 aug, 12:02
Afbeelding
Temperatuur stijgt in Derp: Caribbean weekend is aan Foto’s 7 aug, 14:28
Afbeelding
Studiekring 50plus Bergen zoekt nieuwe leden Algemeen 7 aug, 12:16
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:43
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen Algemeen 6 aug, 06:07
Afbeelding
Sfeervolle kunstmarkt in hartje Bergen Algemeen 5 aug, 12:08
Afbeelding
Avondwandeling door Eendenkooi ‘t Zand Algemeen 5 aug, 07:03
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 14:27
Afbeelding
Timmerdorp Egmond aan Zee 2022: ‘Timmeren en genieten’ Algemeen 4 aug, 13:31
Afbeelding
Acoustic Mix in Hoeve Overslot Algemeen 4 aug, 12:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.