Woningen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Column
Update
Update (Foto: Pexels.com)

GEMEENTE UPDATE - Burgemeester en Wethouders gaven dinsdag een toelichting op enkele van hun besluiten.

Rubriek: uit het college, door Ed Bausch

Burgemeester Lars Voskuil: “Wij zijn geroerd door de onbaatzuchtige en langdurige hulp van zoveel inwoners en ondernemers in de gemeente. Velen stelden hun eigen kamers ter beschikking. Nu de oorlog langer duurt willen we bijdragen aan de ruimtenood. We praten onder meer met de eigenaar van Klein Zwitserland in Schoorl. Alleen al in de gemeente Bergen wonen gemiddeld steeds 350 mensen uit Oekraïne, althans voor zover bekend, als ze zich hebben ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.”

Tegemoetkoming energielasten

Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijmoed vertelt dat de raad wordt voorgesteld om een TEK-regeling ruimer open te stellen, de tegemoetkoming energiekosten. “Wij merken dat het nodig is, nu de kosten nog steeds hoog zijn.” Kijk op de site van de gemeente, bergen-nh.nl. De wethouder bracht onlangs ook een werkbezoek aan uitvoeringsorganisatie Zaffier en was onder de indruk hoeveel individuele aandacht daar is, en op de sociale werkplaats, voor mensen met een handicap of achterstand. “Goed om dat te zien.”

Mountainbike pad Schoorlse Duinen

“Na bezwaar en beroep is er een bijgestelde omgevingsvergunning verstrekt voor het mountainbikepad”, zegt wethouder Yvonne Roos-Bakker. “Ondermeer een verbod op het nachtrijden is er nu uit, wij zijn daar niet voor, maar een verbod ging buiten onze bevoegdheid. Staatsbosbeheer moet dat regelen. Ook worden diverse kruisingen met gewone fiets- en wandelpaden aangepakt. Want die waren onveilig. Te vaak moesten er ambulances het gebied in.“