Column Kees de Bakker

Wie wint de Eline van Haarenprijs 2023?

Column
Eline van Haaren
Eline van Haaren (Foto: aangeleverd)

Wint Lieke, Iduna of Lilian de Eline van Haarenprijs 2023? Een selectief aantal inwoners van Bergen en Schoorl kan ook bij de uitreiking in Hotel Merlet zijn. Columnist Kees de Bakker werpt zijn licht op de zaak.

Door: Kees de Bakker

Op 10 december weten we wie de winnares is als de zevende Eline van Haarenprijs wordt uitgereikt door juryvoorzitter Margriet Brandsma in de Lounge van Hotel Merlet in Schoorl. Eline’s postume dichtbundel Leef de dag was in december 1983 de eerste uitgave van uitgeverij Conserve, waarna nog 600 boeken verschenen. De bundel werd samengesteld door Aris de Bakker. Eline stierf in februari 1983 op 29-jarige leeftijd aan de ziekte van Non Hodgkin. Sinds 1988 wordt elke keer bij een volgend vijfjaarlijks bestaan van de uitgeverij de prijs uitgereikt. In 1988 aan presentatrice Ria Bremer, in 1993 aan dichteres en schrijfster Mischa de Vreede en in 1998 aan dichteres, sopraan en kinderarts Nel Dahlberg. In 1993 was een omslagjaar en besloten broer Aris en ik de prijs uit te reiken aan de beste jonge dichteressen onder de 35 jaar. Dat werd in 2008 Ester Naomi Perquin, in 2013 Kira Wuck en in 2018 Mieke van Zonneveld. Behalve een geldprijs van 1250 euro krijgen ze ook een beeld van Aris, die beeldhouwer is.

Bibliotheken Bergen en Schoorl

Deze keer doet ook de bibliotheek van Kennemerwaard mee en zijn de drie genomineerde dichteressen Lieke Marsman, met dichtbundel In mijn mand, Iduna Paalman, met de bundel De grom uit de hond halen en Lilian Zielstra, met de bundel Mijn dochter draagt een steen woensdagmiddag 6 december te zien in Bergen en Schoorl. In Bergen aan de Dreef om 14.00 uur en in Schoorl, in dorpshuis De Blinkerd aan de Heereweg om 16.00 uur. Ik zal ze bij de aanwezigen introduceren. In Bergen treedt ook de Schoorlse zanger Robert Valter op. Hij heeft veel Frans repertoire, zoals werk van Jacques Brel. De toegang is gratis.

Lounge Hotel Merlet

Zondagmiddag 10 december bijt Eline’s jongste broer Stan het spits af om 14.30 uur in Merlet. Hij zal citeren uit de dagboeken van Eline en over haar vertellen. Na hem komt ook hier Robert Valter met een optreden met o.a. het lied over de prachtige Schoorlse bossen en Ne me quitte pas van Brel. Daarna is het de beurt aan de drie genomineerde dichteressen Lieke Marsman, Iduna Paalman en Lilian Zielstra om een aantal gedichten voor te lezen uit hun bundels. Voordat Margriet Brandsma het juryrapport voorleest, treedt singer-songwriter Bert van Baar op met nummers uit eigen werk. Zelf vind ik altijd zijn versie van Het Noordhollands Landschap mooi om te horen wat hij steevast zingt als we vanaf camping Eldorado vertrekken met de literaire wandeling door Groet. Maar er zijn ook nummers als Vaders aan zee. En dan is het moment suprême en zal blijken welke dichteres de juryleden Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard hebben uitverkozen als winnares van de Eline van Haarenprijs 2023.

75 inwoners Bergen en Schoorl kunnen erbij zijn

Toen we in 2018 de prijs uitreikten in De Blinkerd waren daarbij meer dan 300 aanwezigen. Deze keer houden we het intiemer bij ons veertigjarig bestaan. Er zijn nu 35 gasten uitgenodigd. Daarnaast bieden we 75 inwoners van Bergen en Schoorl de mogelijkheid om exclusief de middag bij te wonen à 25 euro per persoon. Die krijgt daarvoor een toegangskaart, een consumptiebon. een boek naar keuze van 20 euro en de brochure over de genomineerde dichteressen. Opgeven kan door tot begin december een mail te sturen naar info@conserve.nl met opgave van naam, adres en telefoonnummer. De middag die om 14.30 uur begint, is mede mogelijk gemaakt door Adviesbureau Wil de Groot, Jumbo Schoorl, Hotel Merlet, NH 1816 Verzekeringen, Netweters, Scanlaser en Springer Uit (Scorlewald).

LIeke Marsman
Iduna
Lilian
Afbeelding
Afbeelding