Filmschrijver Bastiaan Kroeger vertelt over Pink Moon

Cultuur
Bastiaan: ''in mijn hoofd en handelen ben ik al weer ver met volgende projecten''
Bastiaan: ''in mijn hoofd en handelen ben ik al weer ver met volgende projecten'' (Foto: Pexels.com)

SCHOORL - Een kidnap om meer te weten te komen. Dat is de enorme stap die de dochter neemt om tijd te winnen. Om er achter te komen wat haar vader beweegt om euthanasie te plegen. Ze snapt het niet, hij weet niet hoe ‘ie het moet uitleggen. Dit gebeurt in ‘Pink Moon’, de film die ontstond in het hoofd van Schoorlaar Bastiaan Kroeger. Hij is de schrijver van het scenario, in een samenwerking met regisseuse Floor van der Meulen.

Door: Ed Bausch

Bastiaan Kroeger vertelt in Filmhuis Schoorl over zijn film ‘Pink Moon’

De producent en distributeur bracht hen bij elkaar. Een goede stap, want de film werd genomineerd voor een Gouden Kalf op de Nederlands Filmfestival van 2022 en inmiddels verkocht aan meer dan vijftien landen. “Ik dacht iets te schrijven over een kloof”, zegt Bastiaan. “En dit werd het. “Een kloof, in welke situatie ook, biedt wel iets om een verhaal mooi te kunnen vertellen.” Vrijdagavond 29 september staat Pink Moon op het programma van Filmhuis Schoorl, dat al weer aardig op gang is na de zomerstop. Bastiaan verzorgt dan een inleiding voor de bezoekers en kan na afloop vragen beantwoorden. 

Kijk ook op filmhuisschoorl.nl

Pittig thema

Hij heeft een gezin met vier jonge kinderen. En een atelier, een schrijfhuisje in de tuin, net buiten het centrum van Schoorl. Ze wonen er sinds enige jaren en de omgeving is goed voor hem. Steeds poppen nieuwe ideeën op voor filmscenario’s. Of voor scripts in opdracht. “In Pink Moon is het onder meer een strijd van twee ego’s. Iris, de dochter, begrijpt de gedachte van haar vader niet, terwijl die daar al heel ver mee is. Het is natuurlijk best een pittig thema. Maar het is ook heel actueel. Het thema biedt ook veel om karakters scherp naar voren te brengen en bij mij is humor bovendien altijd niet ver weg. Ik vertel het verhaal vanuit Iris. Want zij zit met de vragen, en dat maakt het spannend.” (Tekst gaat door onder foto)


“Vind dit wel een soort filmische foto”, zegt Bastiaan in het café bij het Klimduin - (Foto: Ed Bausch)

Karakter

“De broer van Iris wil het gewoon goed regelen voor hun vader. Maar Iris is lang zo ver niet. Door de kidnap van haar vader wint ze tijd. Tijd die ze doorbrengen in een besneeuwd Slovenië. Dat landschap en de coronasfeer van toen geven de fil wel een soort van extra devotie mee. Het is ook een tegenkleuren van zwaarte.” Bastiaan schrijft sinds 2006, toen hij afstudeerde aan de Filmacademie, na een studie psychologie. Dat lijkt een prachtige combinatie voor wat nu zijn vak is geworden: scenario’s schrijven. “Ja, ik denk heel beeldend, hoewel het bij mij altijd begint bij de karakters. Soms denk ik dat ik ook wel eens een gewoon boek zou willen gaan schrijven. Maar dat is toch wel anders. Maar er ligt wel een soort van uitnodiging van een uitgeverij.” 

Sterk team

‘Pink Moon’ is de titel van een song van Nick Drake. "Die zingt daarin over een vader als iemand met ‘a skin too few’, met een te grote gevoeligheid voor het leven. Ik heb wel wat met het werk van Drake en anderen uit die tijd, Cohen, Dylan. Hun werk gaat ook zo vaak over karakters. Een pink moon staat voor iets dat vol of af is, in dit geval het leven dat de vader achter zich wil laten, om aan iets nieuws te kunnen beginnen.” De film kwam in het bioscoopcircuit met 47 kopieën, dat is in dat circuit echt mooi. In de film acteert ook Eelco Smits, hij kreeg net de grootste Nederlandse toneelprijs, de Theo ‘d Or. "We waren een heel goed team op de set. Ik vind het prachtig om volgende week in mijn eigen dorp te komen vertellen over Pink Moon. En in mijn hoofd en handelen ben ik al weer ver met volgende projecten. Het gaat best goed eigenlijk.”