Stichting Slotkwartier is een feit

Cultuur
De Slotkapel vormt samen et de naastgelegen kasteelruïnes, galerie de Kapberg, Hoeve Overslot en Huys Egmont het Slotkwartier
De Slotkapel vormt samen et de naastgelegen kasteelruïnes, galerie de Kapberg, Hoeve Overslot en Huys Egmont het Slotkwartier (Foto: Ed Bausch)

EGMOND AAN DEN HOEF - Gaat daar dan toch iets verrijzen, op de ruïnes van roemruchtheid? Nou ja, meer tegenover het terrein met stukken oude muur van het kasteel dat we ons nu alleen maar kunnen dromen? Staat het plan van de Grote Zeven dan nu voor dat droomkasteel? Zeven stichtingsbesturen zijn naar de notaris gestapt en eenmaal weer buiten konden ze zeggen: ‘Wij zijn de stichting Slotkwartier. Wij gaan met elkaar programma’s maken, het Slotkwartier opstoten in de vaart der volkeren.’ Is de geboorte van deze stichting aan de late kant, of juist op tijd?

Door: Ed Bausch

Het heft in eigen hand genomen?

“Iedereen in Nederland kan een stichting oprichten”, zei wethouder Ernest Briët, als reactie op de actie. Want iedereen weet inmiddels wel dat er mogelijk ook een achtste partij actief zal zijn in het gebied: Brouwerij Egmond. Het bestuur van de kersverse stichting Slotkwartier rept er niet over, met geen woord. Of het moet de zinsnede zijn in het persbericht: “Het kwartier is meer dan een vastgoedproject, de historische en culturele waarde mogen nooit ondergeschikt raken aan een commerciële waarde.“ (Tekst gaat door onder foto)


Zo was ooit kasteel Egmond. De stichting Slotkwartier presenteert zichzelf nu als een denkbbeeldig kasteel voor het unieke gebied. Foto van een muur in Huys Egmont - Ed Bausch

Unieke waarde en juiste feiten

Bestuurders van de stichting Gebruik Slotkapel, de stichting restauratie Slotkapel, de stichting De Kapberg (de galerie), de stichting Hafre Productions (het podium in de Hoeve), de stichting Wunderkammer (samen met het schelpenmuseum in de stal van de Hoeve), de stichting Historisch Egmond en de stichting Huys Egmont slaan nu ook formeel de handen ineen om naast de eigen programma’s ook gezamenlijke programma’s te gaan aanbieden en om eenduidig het woord te voeren namens allen. Voorzitter is Maarten Noordman, tevens voorzitter van de stichting Restauratie Slotkapel.  Het bestuur wil vooral de unieke waarde van het gebied nog meer gaan benadrukken en wil ook ‘de politiek overtuigen van de juiste feiten’. 

Vervolg

Half oktober komt er een nadere presentatie en dan zal volgens de aankondiging ook de website slotkwartier.nl het platform zijn voor de diverse uitingen.