Innovatieve VR film van regisseur uit Bergen maakt kans op een Gouden Kalf

Cultuur
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Op het Nederlands Film Festival (NFF) is de vernieuwende Virtual Reality film The Imaginary Friend genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Digitale Cultuurproductie. Regisseur Steye Hallema uit Bergen noemt zijn innovatieve vorm een ‘VR-film.

Vernieuwende VR film onderzoekt functie van denkbeeldige vriendjes

De kijker wordt in de film de denkbeeldige vriend van de achtjarige Danie¨l die verdriet heeft over het recente overlijden van zijn moeder. De kijker kan als onzichtbaar vriendje met Danie¨l spelen, maar helpt dit spel de rouwende jongen wel? Eerder dit jaar werd The Imaginary Friend  lovend ontvangen op het Filmfestival van Venetië¨.

Over The Imaginary Friend

De VR film gaat over de achtjarige Danie¨l die verdriet heeft over het verlies van zijn moeder. Sindsdien heeft hij moeite om realiteit te onderscheiden van fantasie. Door de VR stapt de kijker in de kleurrijke fantasiewereld van Danie¨l vol monsters. Dankzij de nieuwste technische ontwikkelingen van VR, is een uniek vertelperspectief mogelijk. De kijker kan in de VR als een onzichtbare vriendje Danie¨l helpen de monsters te verslaan. Danie¨l praat met jou en alleen hij kan jou zien. Samen proberen jullie de monsters te verjagen en help je hem om te gaan met het verlies van zijn moeder. Maar is een onzichtbare vriend wel gezond voor de jonge Daniel.

Innovatie

Met de nieuwe technologie van ‘volumetrische video’, worden live performers vertaalt naar 3D animatie. Echte acteurs bewegen vrij in de virtuele ruimte, waarbij hun uitdrukkingen en emoties behouden blijven. In deze productie wordt deze technologie interactief gemaakt, iets wat niet eerder op deze schaal is gedaan. De fantasiewereld van Danie¨l komt tot leven en is bevolkt met charmante geanimeerde 3D-elementen in de stijl van kindertekeningen.

Regisseur Steye Hallema

Als zoon van een goochelaar probeert ook Steye magie en verwondering te creëren. Hij maakt graag gebruik van immersieve technologieën omdat ze het publiek deel laten uitmaken van de magie. Hij is een uitvinder die nieuwe technieken verkent. Hallema heeft verschillende prijzen en nominaties gewonnen met zijn innovatieve vertelprojecten.

The Imaginary Friend is tijdens het NFF in de Bibliotheek Neude te zien en dit najaar tijdens het Cinekid Festival (15 t/m 27 oktober, Pathé´ Noord, Amsterdam) en het Imagine Filmfestival Amsterdam (25 oktober t/m 4 november, LAB111 en Filmhallen, Amsterdam). 

Voor meer informatie en een blik achter de schermen van het project www.theimaginaryfriend.nl

Afbeelding