Operation Chowhound

“Juist toen we op de Bergerweg reden kwamen er voedseldroppingen van de geallieerden op de weiden terecht. Het was een grandioos en ontroerend gezicht”, schreef Eddy Hopman in zijn dagboek. “Er waren blikjes ‘Meat and Vegetable’, hoe je het moest vertalen wist niemand, maar het deed er ook helemaal niet toe, want het smaakte verrukkelijk: witte bonen met …. ja wist ik het maar. En dan die enorme blikken biscuits”.
Begin mei 1945 - nog tijdens de Duitse bezetting - kondigde de Engelse zender voedseldroppingen aan boven het vliegveld van Bergen. Je las het ook overal op tweetalige aanplakbiljetten. De Duitsers wisten kennelijk dat het voor hen over was en werkten mee. Het vliegveld was in 1944 door de Geallieerden kapot gebombardeerd, waarna de bezetters hun werk afmaakten. Op de foto halen medewerkers van NS, PTT, politie en Rode Kruis dozen en zakken uit de toen door de Duitsers gegraven slootjes. Zware Amerikaanse bommenwerpers van het type B17 stegen op 2, 3, 5, 6 en 7 mei 1945 vanaf Engelse vliegvelden op. Operation Chowhound - Amerikaans voor ‘veelvraat’ - was begonnen. Toen ze Bergen naderden vlogen de piloten zo laag en zo langzaam mogelijk. De landingsgestellen gingen uit om nog meer af te remmen. Op die hoogte viel het contact met de thuisbasis weg. Dat ging nu via vliegtuigen die hoog in de lucht cirkelden. Tijdens de oriëntatievlucht op zoek naar het witte kruis dat de droppingszone aangaf, zag je de bemanning achter de raampjes zitten. Toen begon het. In dozen en zakken verpakt meel, melkpoeder, thee, chocolade, blikken scheepsbeschuit, eipoeder, suiker, ingeblikt vlees, margarine en sigaretten viel als manna uit de hemel.
Niet alleen dat bracht de Bergenaren tot ontroering, ze zouden die oriëntatievlucht van laagvliegende geallieerde toestellen nooit meer vergeten.
Ook zo’n interesse in de geschiedenis van onze regio? Wordt lid van de Historische Vereniging Bergen!
Idzard van Manen