Ontknoping Eline van Haarenprijs: ‘De grom uit de hond halen’

Cultuur
Lieke Marsman, Iduna Paalman en Lilian Zielstra en Kees de Bakker van uitgerij Conserve, in de bibliotheek in de Blinkerd in Schoorl
Lieke Marsman, Iduna Paalman en Lilian Zielstra en Kees de Bakker van uitgerij Conserve, in de bibliotheek in de Blinkerd in Schoorl (Foto: Ed Bausch)

SCHOORL-Zondagmiddag 10 december is er het grote moment, in hotel Merlet. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt van de Eline van Haarenprijs voor de poëzie, georganiseerd door de veertig jaar bestaande uitgeverij Conserve uit Groet. Eens in de vijf jaar wordt de prijs uitgereikt, een beeldje van kunstenaar Aris de Bakker en een geldbedrag van 1.250 euro. Genomineerd zijn Iduna Paalman, Lieke Marsman en Lilian Zielstra, alle drie jonger dan 35 jaar. “Want zo zijn we het na de vierde ronde, in 20023 gaan doen”, zegt Kees de Bakker van Conserve. Samen met zijn echtgenote Ingrid was hij woensdagmiddag de gastheer bij de voordrachten van de dichteressen in de bibliotheken van Bergen en Schoorl. Poëzie is heel actueel, nu ook vaak als spoken word. En Schoorl, met de enorme literaire geschiedenis ook in Groet, heeft toch maar mooi iets heel bijzonders in huis met deze prijs voor jonge dichteressen.

door Ed Bausch

Zondag wordt de Eline van Haarenprijs voor poëzie uitgereikt in Schoorl

‘Leef de dag’, dat was de eerste uitgave van uitgeverij Conserve. Een bundel met de gedichten van Eline van Haaren, postuum uitgegeven in het jaar van haar overlijden, 1983. “De naam voor de uitgeverij is ontleend aan de gelijknamige titel van de debuutroman van Willem Frederik Hermans”, vertelt Kees. En hij somt de geschiedenis van de prijs op. Een prijs genoemd naar Eline van Haaren, een vrouw uit Alphen aan de Rijn, die nog voor haar dertigste overleed aan kanker en epilepsie. Desondanks was ze opgevallen met haar gedichten. De eerste drie keer werd de prijs uitgereikt aan een vrouw die zich onderscheidde op literair, feministisch, maatschappelijk terrein: Ria Bremer (1988), Mischa de Vreede (1993), Nel Dahlberg (1998). In 2003 was er geen prijsuitreiking maar wel een heruitgave van ‘Leef de dag’.

‘Hoe lang de dag ook leek…’

In 2008 was het Esther Naomi Perquin, de latere Dichter des Vaderlands, die de prijs in ontvangst mocht nemen. In 2013 Kira Wuck en vijf jaar later Mieke van Zonneveld. Van de huidige genomineerden was Lieke Marsman ook Dichter des Vaderlands en ook eerder genomineerd voor de Eline van Haaren prijs. De juryleden Neeltje Maria Min, Anna Enquist en Elly de Waard kozen de genomineerden uit negentien ingezonden bundels, waaronder twee van Iduna Paalman (waaronder ‘De grom uit de hond halen’) en twee van Lieke Marsman. ‘Hoe lang de dag ook leek, het was een snipper. Hoe kort de dag ook lijkt, er is nog tijd’, zijn indrukwekkende regels uit Marsman’s bundel ‘Oneindigheid van tijd en ruimte.’

“Trots op weer een prijsuitreiking”

“In juni zijn we al begonnen, een heel traject, een ronde langs uitgeverijen, adviezen van diverse kanten. En daar kwamen die 19 bundels uit naar voren. In oktober maakte de jury onder leiding van Margriet Brandsma de keuze. “En toen begon voor ons het proces van beschrijven, organiseren, financiers vergaren. En het is weer gelukt.” Kees en Ingrid de Bakker zien deze prijsuitreiking als iets heel bijzonders, na al die jaren boeken uitgeven als Uitgeverij Conserve. “We zijn dan wel gestopt, maar het gaat toch ook nog wel wat door, nu vanuit huis. Dit waren vandaag twee mooie voordrachtsessies in de bibliotheken en zondag maakt Margriet Brandsma de winnaar bekend, in aanwezigheid van de genomineerden.” Voor 25 euro kun je daarbij zijn en dan ontvang je een boek en de brochure met van iedere genomineerde twee gedichten. 

Opgeven kan via info@conserve.nl of een appje naar 0620821818.