Brede steun maakt restauratie Vredeskerkje mogelijk

Cultuur
Voorzitter Martijn Höfelt, rechts en penningmeester Dick Sluis tonen zich dankbaar voor alle bijdragen
Voorzitter Martijn Höfelt, rechts en penningmeester Dick Sluis tonen zich dankbaar voor alle bijdragen (Foto: Ed Bausch)

BERGEN AAN ZEE - Steen voor steen zal het destijds gemetseld zijn. En nu 106 jaar later is het weer steen voor steen gegaan. De actie om het Vredeskerkje nieuwe bakstenen te geven is zo goed als gelukt.

door Ed Bausch

4 maart begint de restauratie van het Vredeskerkje

Een paar jaar geleden was er opeens een vreemde verkleuring te zien aan de stenen, ze sloegen rood uit en gingen uit elkaar vallen, verkruimelen. Een muurpatholoog, die bestaan dus echt, werd er op initiatief van de Monumentenwacht Noord-Holland bij gehaald. 

Zout en vocht

De diagnose was duidelijk: uiteindelijk ten prooi gevallen aan een fatale combinatie van zout en vocht. Het goede nieuws van de patholoog was: met een betere steen kan het Vredeskerkje weer heel erg lang mee. Dus het bestuur van de Marie Amalia Dorothea-stichting stichting MAD) zette zich aan een tour de force om in betrekkelijk korte tijd drie ton bij elkaar te sprokkelen. Voorzitter Martijn Höfelt en penningmeester Dick Sluis laten weten: zo goed als gelukt! In de week van 4 maart begint de restauratie.

24 februari signeersessie

“We zijn ongelooflijk dankbaar dat we zo’n breed draagvlak aantroffen in de samenleving om het Vredeskerkje deze kans te geven.” Martijn en Dick poseren voor het kerkje waar je op de achtergrond duidelijk het probleem ziet, waarvoor hun stichting zich zag gesteld. Een flink aantal fondsen trok de beurs, naast verder onder meer een grote hoeveelheid particulieren, de Dorpsraad Bergen aan Zee en de Vrienden van het Vredeskerkje. Ook de trap, de pilaar met de waterpomp, de pilasters aan weerszijden van het hek en een muur in de hal vallen onder de restauratie.

Het kerkje vereeuwigd

“Particulieren konden 14.300 stenen adopteren à 20 euro. Dat kwam langzaam op gang, maar uiteindelijk ging het balletje rollen. En nu is er zo veel vertrouwen dat we kunnen starten”, vertelt Dick. “We hebben de Haarlemse kunstenaar Eric J. Coolen gevraagd om afbeeldingen te maken van het Vredeskerkje. Hij maakte er een met het kerkje in daglicht en een in de nacht. Het zijn zogeheten piezografiën. Wie 500 euro of meer doneerde mag er eentje uitkiezen, wie 1.000 euro of meer doneerde mag ze allebei komen ophalen. Op 24 februari is de kunstenaar zelf aanwezig om de werken te signeren.” Een piezografie is een digitale print, waarbij in het hele drukproces hele grote aandacht is geweest voor alle aspecten. Een speciale verwarmde inkt, kleuren die een heel natuurgetrouwe weergave mogelijk maken, zoals cyaan en mangaan. Op de website zie je voorbeelden van de kunstwerken, die in het echt het formaat hebben van A3, dat is twee keer een a4tje.

Donaties blijven heel welkom

Het doneren gaat nog door, kijk daarvoor op de website van het Vredeskerkje. Je kunt ook vriend worden, dan help je het Vredeskerkje voor volgende klussen, zoals het ophogen van het pad, dat nu nog steeds onder water ligt, al sinds half december. Tot slot vraagt de penningmeester aandacht voor het volgende: “Sommigen hebben gedoneerd via de qr-code, dat is heel fijn, maar van hen hebben we geen contactgegevens, met name het e-mailadres. Wij nodigen hen uit zich te melden via de beheerder Stella Schrijver, stella@schrijver.me. Uiteraard zijn zij ook van harte welkom op 24 februari.”

Zijn kunstwerken