Filmavond Mathieu Wiegmanschool: ‘Filmmakers in de dop’

Cultuur
Veel belangstelling voor de popcornmachine
Veel belangstelling voor de popcornmachine (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - De geboorte van een ster, een stem uit het heelal, ontdekkingen die alles dat we dachten of wisten op z’n kop zetten, buitenaardse wezens. Cultuurcoaches van de gemeente Bergen, documentairemaakster Josefien Hendriks, ontwerpster Claudia Gravestijn en poppenspeelster Ellen Scholten en het filmhubteam Noord-Holland maakten mogelijk dat leerlingen van de Mathieu Wiegmanschool in Bergen aan de slag konden met beeld, geluid en vooral hun eigen fantasie. Dat leidde vorige week donderdag tot een spannende tocht door de school aan het Bergense Zakedijkje.

door Ed Bausch

‘Beeld is alles in deze tijd’

De oneindige ruimte is natuurlijk een ongelooflijk spannend gegeven. En spannend was het toen in vier lokalen van de school de prestaties werden getoond in een aantal donker gemaakte lokalen. Het zag er prachtig uit, al die filmzaaltjes met kinderen en de grote schare belangstellende ouders op hun tocht door de school. Beneden was het dringen geblazen bij de popcornmachine. Net als in de echte bioscoop droeg de weeïge lucht bij aan een echt filmgevoel. (Tekst gaat door onder foto)


Een nieuwslezer komt met ‘breaking news’ uit het heelal - (Foto: Ed Bausch)

Op de grote screens spatten de kleuren van het scherm en deden spannende en griezelige geluiden de rest. Claudia Gravestijn: “In groepjes van vier moesten de kinderen zelf alles doen en beslissingen nemen. Wie zorgt voor het geluid, wie voor het decor, wie hanteert de camera, wie maakt het script. Een heel mooie manier om te leren samenwerken.“ Jet Smit van de filmhub: “We leven in een tijd van beeld en zo’n project als dit draagt bij aan het vroegtijdig verwerven van vaardigheden.”