Lezing Nanine Moonen over zomerhuis Dijkstra

Cultuur
Unieke foto uit 1935
Unieke foto uit 1935 (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Dinsdagavond 27 februari houdt Nanine Moonen een lezing over het Zomerhuis Dijkstra in Groet, in de volksmond ‘ Het Witte Huis’ genoemd, dat werd gebouwd door de architecten Ben Merkelbach en Charles Kersten, in opdracht van de Amsterdamse advocaat mr. R.H. (Rients) Dijkstra. 

Lezing over ver het zomerhuis Dijkstra – in de volksmond ‘Het Witte Huis’

In het dagelijks leven directeur van de Groene Amsterdammer. In 1934 werd de bouw afgerond. De architecten behoorden tot de voorhoede van het ‘Nieuwe Bouwen’ in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Het zomerhuis is ook gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen en dat betekent in dit geval: grote vensters, veel balkons en een bijzonder mooi terras op het zuiden. Het blokvormige huis werd opgetrokken in hout, baksteen en staal en glas. Het is een open woning met veel aandacht voor zon en ruimte. De vroegere eigenaren brachten op hun plek hun vakanties door in gezelschap van kunstenaars en intellectuelen, onder wie Eva Besnyö, Charley Toorop en Adriaan Roland Holst. In 2012 werd het huis door de familie Dijkstra overgedragen aan de vereniging Hendrick de Keyser. Velen denken in eerste instantie dat het een ontwerp van Gerrit Rietveld is, maar het is echt een bijzonder bewijs van het ‘Nieuwe Bouwen’.

Architectuurhistoricus

Nanine Moonen werkt als architectuurhistoricus bij vereniging Hendrick de Keyser. Zij doet onderzoek naar huizen die worden opengesteld voor publiek. Ze bestudeert de bouw-, interieur- en bewonersgeschiedenis. Ze heeft architectuurgeschiedenis gestudeerd in Groningen en Utrecht. In haar lezing zal ze ‘ingaan op het huis zelf in een architectuurhistorisch verhaal, maar besteed ook aandacht aan de sociale context – het artistieke milieu rond de familie Dijkstra.’

‘Het Witte Huis’ was al in de oorlog een bron van verzet, kogelgaten in het huis herinneren eraan. Jan en Kees Brusse zaten in het huis toen ze een groep Duitse militairen op motoren dichterbij zagen komen. Ze renden razendsnel via de Wagenmakersweg het kleine klimduin op en zagen de motoren op hen afkomen. Er werd met machinegeweer gerateld. Ze sliepen heel onrustig de hele nacht in het duin en ontdekten de volgende ochtend dat de Duitsers onderaan het klimduin schietoefeningen deden. Een anekdote die aan de orde komt tijdens de literaire wandeling door Groet als we langs ‘Het Witte Huis’ lopen. Acteur Kees Brusse heeft het mij zelf verteld toen hij en zijn Australische vrouw Joan een avond bij ons waren.

Nanine Moonen vond voor haar lezing nog een bijzondere foto die hierbij wordt afgebeeld: een historische foto uit 1935, een jaar na de bouw van Zomerhuis Dijkstra, met een grazend paard. Een prachtig uitzicht vanuit de Heereweg op het polderlandschap.   

De lezing begint om 20.00 uur in De Blinkerd (zaal open 19.45 uur) en wordt georganiseerd door cultuur-historische vereniging Scoronlo en Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Schoorl. Leden van Scoronlo hebben gratis toegang.  Niet-leden betalen € 5.

De rondleiding door het zomerhuis van Dijkstra op 12 maart door Nanine Moonen was binnen een dag volgeboekt, Scoronlo zint nog op een tweede mogelijkheid voor gegadigden.

Kees de Bakker

Afbeelding
Afbeelding