Lenna is gewend aan een koud huis: ‘Bij anderen is het bloedheet’

Duurzaam
“Deze maand heb ik bijna 200 euro aan gas verbruikt. Omdat mijn kachel altijd laag staat denk ik: waaraan dan?
“Deze maand heb ik bijna 200 euro aan gas verbruikt. Omdat mijn kachel altijd laag staat denk ik: waaraan dan?" (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Ondanks het prijsplafond zijn er veel Nederlanders die hun gasprijzen niet kunnen betalen of er een sport van maken om de kachel zo lang mogelijk uit te laten staan. Zo ook Lenna van den Haak (42) en haar zoontje Benjamin. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huis waar de thermostaat standaard op 15 graden staat. De kou went. “Als ik ergens naartoe ga kleed ik me zo luchtig mogelijk, want ik heb het al snel bloedheet.”

Door Rosalie Buding

Lenna is freelance journalist en woont in een knusse hoekwoning in Zandvoort aan Zee. Thuiswerken doet ze met een dikke trui en sjaal om. “Deze maand heb ik bijna 200 euro aan gas verbruikt. Omdat mijn kachel altijd laag staat denk ik: waaraan dan? Mijn huis is slecht geïsoleerd. Ik heb kozijnen en balkondeuren van hardhout. Hier is een schot tegenaan gezet, want je wil niet weten hoeveel koude lucht er binnenkomt als de wind erop staat.” In een tour door het huis laat ze het kromme hout van de kozijnen zien, waar hier en daar een kier zit. “Daar kan geen tochtstrip tegenop!” lacht ze.

Slecht geïsoleerd huis

Omdat Lenna alleenstaand is duurt sparen voor kunststof kozijnen twee keer zo lang. Recent heeft ze haar dak nog geïsoleerd. “Dat kostte ruim 30.000 euro, dus nu ben ik even blut.” In haar grote én gezellige woonkamer - met kunst aan de muur, kaarsjes en spelletjes - staan twee radiatoren. Dat is niet genoeg om de ruimte op een behaaglijke temperatuur te houden. “Daarom heb ik een elektrisch kacheltje gekocht, dat ik af en toe aanzet. Er ligt standaard een lekker dekentje op mijn bank. Benjamin en ik doen spelletjes. Als we op de bank zitten en het is écht heel koud, dan zetten we het kacheltje aan. We slapen met een winterdekbed en schapendeken. Dat is wel lekker, want anders word je wakker van de kou.” 

energiekosten laag houden lage energiekosten slim verwarmen isoleren prijsplafond
De Zandvoortse journaliste doet aan slim verwarmen. Beeld: vincentdevriesfoto.nl

Energiekosten laag houden

Als het vriest in huize Van den Haak, zet Lenna de verwarming een kwartiertje op 16 of 17 graden. “Dan heb je nét even die boost.” In de hal en slaapkamer is het freezing cold, want daar komt geen warmte binnen. De kou went, vertelt ze. “Als ik bij andere mensen ben of op het werk kom, is het altijd bloedheet.” Lachend: “Daarom ga ik ook zo luchtig mogelijk gekleed, het liefst in T-shirt.” 

‘We slapen met winterdekbed én schapendeken’

“Mensen zeggen tegen me: ‘Hoe is het mogelijk dat je de kachel zo laag hebt staan?’ Dan zeg ik: ‘Hoe is het mogelijk dat jij de kachel zo hoog hebt staan?’ Ik kan soms misselijk worden van de hitte. Je ziet het niet aan mijn huidskleur, maar ik voel dat ik transpireer en rode wangen heb. Als er visite langskomt, zet ik de kachel én alle kaarsjes aan. Lekker knus. Maar nooit hoger dan 20 graden. In mijn ogen is het dan een broeikas, maar de visite vindt het lekker.” Lenna doet het niet voor het geld, maar heeft er echt een sport van gemaakt. “Het is voor mij een uitdaging. Als de warmte zo snel vervliegt, vind ik het zonde om ervoor te betalen. Daarnaast doe ik het vanuit duurzaamheidsoogpunt.”

Duurzaam verwarmen

Er zijn meerdere manieren waarop ze slim verwarmen aanpakt. Als de droger aanstaat, laat Lenna de deur naar de hal open, zodat het ook dáár wat warmer is. Achter de verwarming zit radiatorfolie. “Als ik ga koken hoef ik geen verwarming aan. Douchen doen we kort. Ik heb een droge huid, dus het voelt voor mij niet fijn om heel lang te douchen. Mijn woning is gelijkvloers, dat scheelt ook. Alle warmte blijft op één verdieping.” Aan elektriciteitsbesparing doet ze ook. “Ik trek ’s avonds de stekkers uit alle stopcontacten, zodat je geen lekstroom hebt.”

Lenna kijkt al uit naar de eerste lentedag. “Dan haal ik het schot voor het balkon weg en kan de zon weer heerlijk op mijn huis schijnen. Dan is het hier weer lekker warm en ‘s zomers waait het goed door. Maar ja, dan kan het soms ook bloedheet zijn!”

Prijsplafond
Circa 70 procent van de Nederlanders heeft voordeel van het prijsplafond dat sinds 1 januari van kracht is. Dit meldt uitvoeringsdienst RVO. Het gaat om ruim zes miljoen huishoudens. De overige huishoudens profiteren hier niet van, aangezien hun tarieven lager uitvallen dan de maxima van het prijsplafond.