Nieuw strand Camperduin trekt veel bekijks

Nieuws

CAMPERDUIN - De realisatie van het nieuwe strand bij Camperduin trekt dagelijks honderden bezoekers naar de kust. "Ongelooflijk!", zegt een toerist. "We gaan hier elk jaar op vakantie, en we wisten van de suppletie. Maar dat het zo snel zou gaan, en zo anders zou worden!"
De baggeraars zijn inmiddels in Camperduin een week bezig met het opspuiten van het strand en de duinen. Het 'oude' strand en uiteindelijk delen van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering verdwijnen onder het zand. Dit is onderdeel van het kustversterkingsproject Kust op Kracht.
De Noordzeekust tussen Camperduin en Petten voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen. Deze 'Zwakke Schakel' wordt daarom versterkt. Dat gebeurt met zand. Naast het versterken van de kust, behelst het project ook een impuls voor recreanten en er zal nieuwe natuur komen. Het wrak van de Prince George verdwijnt volgende maand onder het zand. Eind 2015 moet het werk klaar zijn, waarmee de kust voor de komende 50 jaar weer veilig is.

Strandsuppletie

Het zand wordt door hopperzuigers 'Prins der Nederlanden' en 'Rotterdam' via de kilometers lange zinkerbuizen op het strand en tegen de zeewering gespoten. Dit opspuiten gaat 24 uur per dag, zeven dagen in de week door. Dertig tot 35 miljoen kuub zand wordt verplaatst. Dat is vergelijkbaar met "twintig AZ-stadions vol zand", rekent Anita Willig van het hoogheemraadschap voor. Noord-Holland zal op termijn 400 voetbalvelden gróter worden dan het nu is.

Publiek

Tijdens het opspuiten zijn delen van het strand van Camperduin en de zeewering afgesloten voor publiek. Maar het is nog steeds mogelijk om bij Camperduin de werkzaamheden met eigen ogen te zien. Meer informatie over de kustversterking is te vinden via www.kustopkracht.nl (In samenwerking met nieuwspartner RTV NH)