Denk mee voor jubileum-expo HVB

Nieuws
Draaimolen op de kermis in Bergen, 1935. (Foto: Regionaal Archief Alkmaar, collectie Piet Mooij)
Draaimolen op de kermis in Bergen, 1935. (Foto: Regionaal Archief Alkmaar, collectie Piet Mooij) rodi.nl

BERGEN - De Historische Vereniging Bergen (HVB) bestaat binnenkort 25 jaar. Dit vieren zij zaterdag 16 juni 2018 in de Petrus en Pauluskerk met een grote pop-up expo over de geschiedenis van Bergen. Ook wordt een mooi boek uitgegeven over feest en vermaak in Bergen door de eeuwen heen. De 1900 leden van de bloeiende vereniging én nieuwe leden die zich ter plekke aanmelden, kunnen het boek op deze feestdag gratis afhalen. Voor de tentoonstelling en het boek wil de HVB graag inbreng van de Bergenaren. Alle inbreng is welkom. Denk aan oude voorwerpen, historische foto’s en filmpjes, maar ook leuke verhalen of anekdotes over feest en vermaak. De komende maanden is de vereniging ook op zoek naar materiaal over wisselende onderwerpen. Deze week: kermis in Bergen.
Draaimolen op de kermis in Bergen, 1935.
De technische vooruitgang en de veranderingen in de maatschappij hebben de kermis sterk beïnvloed. In Bergen was vroeger het ‘gaaischieten’ geliefd. Dit was een spel waarbij men moest schieten op houten vogels die met uitgespreide vleugels op een hoge paal zaten. Tegenwoordig is een kermis niet compleet zonder grote zwaai- en slingerapparaten.
Van alle tijden is de zorg van brave gezagsdragers over zedeloosheid bij de kermis. Zo bepaalde de Bergense gemeenteraad in 1915 dat tijdens de kermis geen alcoholische dranken mochten worden geschonken aan personen die onder invloed waren. Ook maakte de raad zich begin vorige eeuw zorgen over de mogelijke verspreiding van – niet nader omschreven – besmettelijke ziekten tijdens de kermis!
Weet u nog wat voor attracties er vroeger op de Bergense kermis stonden? Of hebt u bijzondere, spannende of grappige herinneringen aan hoe het er vroeger toeging op de kermis? Misschien hebt u zelfs een oude foto erbij die de HVB mag lenen. Neem dan contact op via redactie@hvb-nh.nl of telefoonnummer 072-5814552. Voor de leukste bijdragen vanaf nu tot juni zijn drie aantrekkelijke prijzen beschikbaar.