Korenmolen Kijkduin duikt in geschiedenis van molenaars - Zaterdag 12 mei feestelijke Molendag in Schoorl

Nieuws
Zaterdag is het feest bij Molen Kijkduin aan de Molenweg in Schoorl. (Foto: aangeleverd)
Zaterdag is het feest bij Molen Kijkduin aan de Molenweg in Schoorl. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHOORL - Bij korenmolen Kijkduin aan de Molenweg is zaterdag 12 mei een feestelijke Molendag van 10.00 tot 17.00 uur. Jong en oud kan kennismaken met het werk van de molenaar. Voor kinderen is er een speciale korenmolenexcursie en er zijn molen-doeboekjes en kleurplaten. Bezoekers kunnen bij de naast gelegen stolpboerderij koffie en limonade krijgen. Muzikale omlijsting is door Bert van Baar.
Op de Molendag is ook de nieuwe folder beschikbaar over de geschiedenis van de molenaars van Korenmolen Kijkduin. Daarin staat wie de molenaars waren. Voor zover bekend werd vanaf 1573 meel gemalen in Schoorl. Twee jaar later, op 27 mei 1575 werd de houten standerdmolen in brand gestoken door terugtrekkende Spanjaarden. Jan Adriaansz Roos herbouwde de molen in 1595. Verder is bekend dat Pieter Laan de molen huurde vanaf 1749 voor 100 gulden per jaar. Vanaf 1755 was de gemeente Schoorl eigenaar van de molen en betaalde Roos het dubbele bedrag. Hij stierf in 1974. In het kerkje van Schoorl ligt zijn grafzerk. Daarop staat: ‘meelmolenaar te Scoorl’. Vermoedelijk is de Laanweg naar zijn familie vernoemd. Sinds 1980 is vrijwillig molenaar Tom Bos actief met het malen van graan. De molen wordt nog steeds door vrijwillig molenaars draaiend gehouden. De molen is iedere zaterdag te bezoeken. Er is een kleine grutterij waar meel en aanverwante producten te koop zijn.

Lied van de molenaar

De molendag op Korenmolen Kijkduin is dit jaar georganiseerd door de molenaars en de eigenaar van het naastgelegen Buitenduin. Naast de molen staat nog altijd de stolpboerderij van de nazaten van molenaarsfamilie Duin. Boerderij en molen zorgen nog altijd voor een karakteristiek beeld in Schoorl. Op de molendag zorgt troubadour Bert van Baar uit Groet voor de muziek. Hij is bekend door zijn optredens op basisscholen in Noord-Holland en door zijn succesvolle programma De Muziekwinkel. Bert speelt o.a. het lied van de molenaar; begeleid op zijn gitaar, hommel, bouzouki, accordeon, tweerijer en traporgel.