Daar bij die molen - Feest bij Korenmolen Kijkduin en Stolpboerderij Buitenduin tijdens Open Monumentdag
Nieuws
Molenaar Fred Prins legt de werking van de molen graag uit. (Foto: aangeleverd)
Molenaar Fred Prins legt de werking van de molen graag uit. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHOORL - In het kader van Open Monumentendag verzorgt het molenaarsteam zaterdag 8 september een informatieve en feestelijke dag in Korenmolen Kijkduin aan Molenweg 13 en in de tegenover gelegen tuin van Stolpboerderij Buitenduin. Daar is er voor bezoekers gratis koffie en wordt de dag omlijst door livemuziek van de bekende Troubadour uit Groet, Bert van Baar. In de molen wacht een aangekleed educatief aanbod voor jong en oud.


Tijdens Open Monumentendag ligt voor de allerkleinsten een gratis molenkleurboekje klaar en voor de basisschoolkinderen een molen-doeboekje. Ook zijn er weer molenexcursiebladen voor de jeugd. En op gezette tijden geven de molenaars een rondleiding. Of de molen kan malen op 8 september is afhankelijk van de wind. Als de molenaars niet druk zijn met malen, geven zij uitleg over het proces van graan tot meel en de techniek achter het ‘gaande werk’.

Billen


De korenmolen in Schoorl trekt in het zomerseizoen een groeiende groep vaste klanten, maar ook veel toeristen weten inmiddels de weg naar de molen te vinden. Strategisch gelegen op het molenpad, vlakbij het centrum van Schoorl, blijven mensen even staan of loopt men binnen voor zakje meel, rozijnen- of pannenkoekenmix. Wie een kijkje in de molen neemt, ervaart van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaars. Wie in de afgelopen maanden op vrijdag langs Korenmolen Kijkduin fietste, zag regelmatig de houten deur in stenen molenromp geopend. Al vanaf het Molenpad hoorde je dan het regelmatig slaan van de hamers in het harde steen. Doel van dit ‘billen’ was een koppel stenen te scherpen dat al zo’n tien jaar lag te wachten om gescherpt en uitgebalanceerd te worden, zodat blijvend een goede kwaliteit meel gegarandeerd kan worden. Tijdens Open Monumentendag 8 september is het zover; dan kan naast het bestaande koppel blauwstenen ook het koppel kunststenen weer in gebruik worden genomen.

Beroep molenaar beschermd


Korenmolen Kijkduin is lid van het AKG Ambachtelijk Korenmolen Gilde (AKG). Molenaar Fred Prins kreeg in 2016 in Schoorl door het AKG de titel Meester Molenaar toegekend. Onder andere op basis van zijn jarenlange verdienste als beroepsmolenaar op korenmolen de Walvisch in Schiedam. Het aantal molenaars met deze titel is beperkt. Zelfs Unesco beschermt het beroep van molenaar als werelderfgoed. Vaste vrijwilligers op Korenmolen Kijkduin zijn Jan Kleverlaan en Fred Prins. Tessa Krop is sinds 2016 vaste leerling op deze korenmolen. Met zijn drieën zijn zij iedere zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur aanwezig om de molen en de kleine grutterij ‘draaiende te houden’. Korenmolen Kijkduin is tevens een instructiemolen. Sinds juli dit jaar zijn er twee nieuwe leerling-molenaars aangemeld.
Kijk voor informatie over de opleiding tot vrijwillig molenaar: www.vrijwilligemolenaars.nl of stuur een e-mail naar Tessa.Krop@molen-kijkduin.nl.

Molenaar Fred Prins legt de werking van de molen graag uit. (Foto: aangeleverd)
Molenaar Fred Prins legt de werking van de molen graag uit. (Foto: aangeleverd)
Molenaar Fred Prins legt de werking van de molen graag uit. (Foto: aangeleverd)