Ela Hulshoff twintig jaar gezicht van Scoronlo

Nieuws
Ela en Frans voor het Oude Raadhuisje van Groet
Ela en Frans voor het Oude Raadhuisje van Groet (Foto: Ed Bausch)

GROET - Voor het Oude Raadhuisje aan de Kerkbrink van Groet poseren ze. Het leek Ela Hulshoff wel goed om Frans Romkes er bij te halen, bij het gesprekje over haar twintigjarig jubileum als voorzitter van Cultuurhistorische Vereniging Scoronlo. “Frans maakt nog niet zo lang deel uit van het bestuur, maar zijn bijdrage is al enorm. Frans: “Ik woon nog niet zo lang hier en via Scoronlo leer ik meteen veel mensen kennen en kom van alles te weten over de omgeving.” Dat is het gebied van Camperduin tot en met Aagtdorp, dat is het gebied waar Scoronlo naar kijkt en over publiceert. “Sinds een paar jaar in ons jaarboek, niet meer in een paar uitgaven per jaar.” Misschien is dat wel de grootste verandering in haar periode als voorzitter. Ergens in 2026 denkt ze het stokje over te dragen. Maar vooralsnog is Ela vooral het gezicht van de vereniging, de netwerkster die overal op afstapt, die bij iedere gelegenheid voor iedereen een persoonlijk woord heeft. Ze roemt voortdurend en terecht haar collega’s in het bestuur en in de redactie van het jaarboek. Ondertussen is ze voor velen toch wel ‘mevrouw Scoronlo’.

door Ed Bausch

“Wij doen ons werk op de schouders van onze voorgangers”

Sinds 2017 heeft de vereniging de beschikking over een kamer in het Oude Raadhuisje. Daar staan de ordners, daar is iedere dinsdag het documentatieteam aan de slag. In 1971 kwam Ela naar Bergen, om te werken in het onderwijs. Later kwam ze met haar man in Schoorl te wonen. ” Zeker sinds 2003, toen ik voorzitter werd, voel ik me echt geworteld hier.” De heimwee naar Weesp, haar geboortedorp, verdween. “Nee, een Weespermop ben ik niet meer. Hier heb ik zo veel prachtige mensen leren kennen en het bestuur van Scoronlo was altijd een knus clubje.” Dat knusse mag wel blijven, maar Ela heeft ook haar ogen en oren open voor de toekomst. “Mijn taak is ook om ons werk door te geven aan de toekomst, om jonge mensen uit te nodigen ook eens naar hun omgeving te kijken en er misschien over te gaan schrijven. Als vereniging zijn we duidelijk proactiever aan het worden. Daarom ben ik ook zo blij met Frans, die geeft ons allemaal ook een nieuw soort energie.” En met een schuin oog op Frans: “Hij geeft ons gewoon huiswerk!”

“Mijn man heeft mij dit altijd gegund”

325 leden heeft de vereniging nu, naast een aantal donateurs. De lezingen in de Blinkerd trekken bijna altijd een volle zaal. “Leden die verhuizen blijven wel gewoon lid van Scoronlo, dat is toch mooi?” Leden ontvangen gratis het jaarboek, de lezenswaardige en fraai geïllustreerde trots van de vereniging. De vereniging doet ook goed mee in het gemeentebrede erfgoedoverleg. Toen er kinderen kwamen stopte Ela met voor de klas staan. “Piet voer op de grote vaart, dus ik vond dat ik er voor de kinderen moest zijn. Zo ging het. En Piet heeft mij het werk voor Scoronlo altijd gegund. Hij is een grote steunpilaar, nog altijd.”

”Een onuitputtelijke schat, van Camperduin tot Aagtdorp”

Ela Hulshoff zorgt altijd goed voor iedereen, ze zorgt dat iedereen zich welkom voelt. Een welkom wil ze in dit stukje ook uitspreken naar nieuwe leden, misschien nieuwe bestuursleden, nieuwe onderzoekers en schrijvers. “Je zou het misschien niet denken, maar dit gebied is een grote schat, nog boordevol verhalen die Scoronlo graag wil vertellen.” Frans, kort geleden nog een randstadbewoner beaamt het. “Het is hier fantastisch, wat een geschiedenis, en wat een mooie toekomst te gaan.” Steun het werk van de vereniging, ontmoet Ela en haar collega’s bij een lezing over die schitterende oude streek in de gemeente. Een streek met een enorme, erg onderschatte, culturele betekenis. En levendige streek met een voor Nederland unieke natuur en geschiedenis.

Kijk op scoronlo.nl.