De tranen van Adelbert: ‘Alkmaar lachte, Egmond huilde’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

EGMOND-BINNEN - Voor een foto van een biertje ging ik er heen, naar de winkel van de abdij. Krap drie kwartier later reed ik er weg, innerlijk verrijkt, of herbevestigd, of hoe je het noemt. Het was de ontmoeting met Leo Fijen, een van de honderd vrijwilligers bij de abdij. “Groei is er alleen als je je verbindt aan de ander.” Of: “Kerken en kloosters zijn de longen van deze tijd.” Of deze: “op het nulpunt van de zwakte gaan de meeste harten open.” Misschien komt dat laatste het meest in de buurt van wat er 450 jaar geleden gebeurde: Alkmaar moest worden ontzet, de Spanjaarden moesten worden verjaagd. Dat lukte in 1573 doordat ze werden bekogeld met de stenen die klaarlagen voor vernieuwing van de abdij in Egmond. 

door Ed Bausch

Fijen: “Alkmaar lachte, Egmond huilde.” Daarom is er, met een knipoog, een nieuw biertje, de ‘Tranen van Adelbert’. Vrijdag 2 juni wordt het gepresenteerd, om 15.00 uur voor iedereen toegankelijk op het grote veld tussen de winkel en de abdij. Burgemeester Anja Schouten van Alkmaar en burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen zullen elkaar daar de hand schudden, in het besef van de geschiedenis, midden in de viering dit hele jaar van 450 jaar Alkmaar Ontzet.

Gastvrijheid

Het biertje, nou zeg maar gerust een pronte fles, moest ik eerst even ophalen bij de Brouwerij op het bedrijventerrein van Egmond aan den Hoef. Het etiket was nog nat van de lijm. 

“Op tranen kun je bouwen, van succes leer je niet zo veel”

Op weg naar de winkel van de Abdij voor een praatje en een foto. Dat werd een ontmoeting met Leo Fijen. “Kijk”, zegt hij als we naar het grote grasveld zijn gelopen. “Kijk, daar zie je de abdij zoals die nu is. Op het etiket van het flesje bier staat de abdij van toen. Op tranen kun je bouwen”, gaat Leo Fijen verder met zijn betoog, dat zo van toepassing is op de gebeurtenissen van toen, maar dat je een op een kunt vertalen naar de huidige tijd. “Als je niet buigt kun je niet bij een ander komen. Eerst gastvrijheid bieden.”

“Hier ademt alles wij, wij, wij”

Leo Fijen heeft talrijke programma’s gemaakt voor KRO-NCRV. Over het kloosterleven. Hij werkte 33 jaar voor de omroep. De geboren Haarlemmer, nu woonachtig in Utrecht, wilde na zijn pensioen iets doen, iets teruggeven. Hij geeft, geheel onbezoldigd, nu ruim een jaar leiding aan de grote groep vrijwilligers die mogelijk maakt de monniken in Egmond Binnen kunnen blijven leven zoals ze doen. “Plekken als deze zijn zo belangrijk, ze hebben door de eeuwen zoveel gegeven. En nu weer, ook al ziet niet iedereen het. De rust zoals hier is zo broodnodig in deze tijd van overaccentuering van de economie. Het gemeenschapsleven hier is zo belangrijk als tegenkracht in dit tijdperk van ik, ik, ik. Hier ademt alles wij, wij, wij. In deze tijd lijken we te ver weg te lopen van onszelf.”

“Succes heeft een grond in tegenslag”

Hij moet, samen met administrateur Annemieke Schouten en winkelbeheerder Mariska Haanraads, ook zorgen voor nog meer toeloop op het imposante klooster, de tuinen, het museum, de winkel. De oud-abt Gerard Mathijsen, zoon van een bierbrouwer, bedacht het biertje ‘De tranen van Adelbert’. Fijen zorgde voor de rest, nodigde de burgemeesters van Alkmaar en de gemeente Bergen uit. Zij spreken volgende week, ze kijken naar toen en nu en de huidige vader-abt Thijs Ketelaars doet dat ook. Zo staan ze met elkaar stil bij de gebeurtenissen van toen, ooit. “Lessen leren, beseffen dat succes een grond heeft in tegenslag, dat er moeite is gedaan om iets op te bouwen.” En dan, in de middag van 2 juni, met iedereen in die grote tuin, dat biertje proeven van zoete tranen, de ‘Tranen van Adelbert’. Iedereen is welkom voor een historisch moment, entree met de auto het best via de Vennewatersweg, met de fiets gewoon door het dorpshart.

Kijk ook op abdijvanegmond.nl.