Oldtimer Festival in Bergen

Nieuws
John Kuiper, Kees Smit, Jan Rezelman, Dirk de Groot, Gerard Ruckert, Martin Bak, Gerard van den Bosch, Jaap Kuitwaard,Jan Min en Paul Hof.
John Kuiper, Kees Smit, Jan Rezelman, Dirk de Groot, Gerard Ruckert, Martin Bak, Gerard van den Bosch, Jaap Kuitwaard,Jan Min en Paul Hof. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Zondag 4 juni is het terrein van Hoeve Veelust ( ‘Veel Lust’)aan de Bergense Kogendijk is the place to be. Dan is daar het Oldtimer Festival van de stichting Historisch Vervoer langs de Bellolijn.

door Ed Bausch

Stofzuiger-bus extra attractie op festival met Oldtimers aan Kogendijk in Bergen

Jaap Kuitwaard, Kees Smit en Gerard van den Bosch vertellen er over in de loods op het bedrijventerrein in Alkmaar/Oudorp, die Gerard enige jaren geleden kocht om alle auto’s een plaats te geven. Het is ook de plek waar een flinke groep vrijwilligers de ‘Stofzuiger’ restaureert. De iconische bus (die een tijd lang samen met de stoomtrein Bello het openbaar vervoer in de gemeente vormde) wordt speciaal versleept naar het terrein aan de Kogendijk, zodat iedereen kan zien hoe ver de restauratie al is gevorderd. De bedoeling is dat de bus eind dit jaar van betekenis gaat worden voor speciale gelegenheden. “Dan moet ‘ie wel gewoon door de keuring.” Maar daar heeft het alle schijn van. Het drietal laat vol trots zien wat er allemaal al aan is gedaan. Het terrein is zaterdag vanaf 10.00 toegankelijk, vanaf het begin van de Oosterdijk. “Parkeren is daar mogelijk, maar komen met de fiets is helemaal mooi. We verwachten echt veel publiek.”

Activiteiten

En voor dat publiek is er ook echt heel veel te zien en mee te maken. Voor kinderen is er van alles, er zijn oude ambachten en natuurlijk is er een riante feestelijke opstelling van historische auto’s, bussen, vrachtwagens, tractoren, motoren, brommers en werkende stoommachines. Materieel uit tijden dat er nog oog was voor mooie ontwerpen. Het festival is er voor de vijfde keer, afwisselend met zo’n dag in Hensbroek. Wethouder Ernest Briët komt de dag openen. De dag is mogelijk gemaakt door verschillende partijen, de gemeente, de Rabobank en donaties. De entree is 10 euro, kinderen tot en met 10 jaar gratis. Van de opbrengst gaat een groot deel naar het Parkinsonfonds. En dan heb je een paar heerlijke uurtjes en prachtige ontmoetingen met trotse bezitters van blinkend oud materieel. ‘Creedence’, de band van Gerard speelt: puttend uit een scala aan hits van de legendarische Clearwater Revival.

Eigen plek bij de brandweerkazerne?

“We hebben ook wel een wens. Wat zou het mooi zijn als de Stofzuiger, toen die eenmaal was teruggevonden overgenomen voor 18,62 euro, een plek zou kunnen krijgen in een aanbouw bij de brandweerkazerne aan de Landweg. Een stille wens, maar ze spreken ‘em wel hardop uit. “Want het moois uit de historie moet je koesteren en zichtbaar maken.” Er is al veel belangstelling om straks ritten mee te maken in de ‘Stofzuiger’. Al het moois uit een nog nabij verleden wacht zaterdagochtend glimmend op talrijke ogen, glimmend van plezier. “We zijn open tot 17.00 uur, maar als het dan nog druk en gezellig is, mogen we er nog een uurtje aan vastknopen.”

Afbeelding
Van links naar rechts Kees Smit, Gerard van den Bosch en Jaap Kuitwaard