Spekhok bezienswaardigheid viering HVB

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

BERGEN - De Historische Vereniging Bergen NH (HVB) is verheugd om aan te kondigen dat zij op 10 juni haar 30-jarig jubileum zal vieren. Als een zeer actieve en enthousiaste vereniging heeft de HVB zich ten doel gesteld om bewoners, toeristen en vooral kinderen uit Bergen kennis te laten maken met het rijke culturele erfgoed van de regio. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling op deze speciale dag is het bijzondere Spekhok. In dit Spekhok mochten mensen met teveel alcohol op hun roes uitslapen. ‘’Wij hebben het spekhok nagebouwd en die staat op onze tentoonstelling met veldwachter erbij.’’

Het jubileum zal op 10 juni op historische en feestelijke wijze plaatsvinden in de Petrus en Pauluskerk, waar een bijzondere tentoonstelling en groots festijn zullen plaatsvinden. De focus van deze viering ligt op Bergen rond 1900 en de van Reenens, waarbij bezoekers een uniek kijkje krijgen in de geschiedenis van deze periode.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling op deze speciale dag is het bijzondere Spekhok, dat oorspronkelijk op de Hoopweg stond, maar nu tijdelijk op het kerkplein van de Petrus en Pauluskerk te bewonderen is. Ide Min heeft een prachtig verhaal en gedicht geschreven over dit unieke Spekhok, dat als tipje van de sluier wordt onthuld tijdens de jubileumviering.

Ide Min staat bekend om zijn verhalen in het oud-Bergens dialect, die tussen 1947 en 1965 regelmatig werden gepubliceerd in de Badbode en de Duinstreek. In zijn boekje ‘Dut en Dat’, uitgebracht in 1981 door ‘De Minstreel’ te Bergen, speelt hij met Bergense locaties, evenementen en personen.

De HVB nodigt alle geïnteresseerden van harte uit om op 10 juni naar de Petrus en Pauluskerk te komen en deel te nemen aan deze unieke viering. Het belooft een onvergetelijke dag te worden waarop het rijke erfgoed van Bergen en de HVB zelf in het middelpunt van de belangstelling staan.

Afbeelding