Vissershuisje circa 1885 in het museum

Nieuws
Het ‘nieuwe’ vissershuisje in het Museum van Egmond met William Wijker (links) en Gerrit Gravemaker
Het ‘nieuwe’ vissershuisje in het Museum van Egmond met William Wijker (links) en Gerrit Gravemaker (Foto: Foto's: Nathalie Wijker)

EGMOND AAN ZEE - In het Museum van Egmond is wekenlang getimmerd aan een authentiek vissershuisje. Ooit stond op deze plek het huisje van Neeltje Wijker-van der Plas. Het zou haar kamertje kunnen zijn met gebruiksspulletjes en wat porselein uit Engeland, meegenomen door vissers in de familie. Het lijkt alsof Neeltje net even weg is.

Schilderijen in het museum (recent aangekocht!) geven soms een romantisch beeld van het vissersdorpje rond 1885. Maar Derp was arm. De straatjes waren van zand en de huisjes koud en vochtig. Neeltje had geen kachel maar een stookplaats. Met haar voeten op een stoof kwam er warmte van hete kooltjes onder haar rokken. Ooit hadden er kinderen op het zoldertje gelegen, maar als het regende of sneeuwde dan bleven ze niet helemaal droog. Spanten van een bomschuit zijn verwerkt in de zoldering, want vroeger werd alles hergebruikt.

Verhalen van Engel Dop

Derper Nathalie Wijker heeft na veel onderzoek het huisje gemaakt samen met Hans Peter Corbee. Ze creëerden ook de Wunderkammer in Schoorl. Neem plaats in het huisje en hoor de oude verhalen van Engel Visser (Manke Engel Dop). In het museum is nog veel meer te beleven voor jong en oud.

Museum van Egmond, Zuiderstraat 7, dagelijks open 14 – 17 uur. Entree € 5,- Jeugd 4 t/m 17 € 2,- inclusief een van de quizzen. Gratis met museumkaart en voor donateurs met (klein-) kinderen t/m 17. www.museumvanegmond.nl

Tijdens de Visserijdag op zaterdag 17 juni is het museum open van 11 – 17 uur.